Skip to content

Pijn van de rug of nek is niet alleen vervelend, het komt ook vaak voor. Soms beperkt de pijn zich tot de rug of nek, maar vaak ook trekt de rugpijn door in het been of vanuit de nek naar de arm. Het kan uw dagelijkse bezigheden behoorlijk dwarszitten en brengt vaak ook onrust met zich mee ‘wat is er aan de hand, hoe moet ik ermee omgaan’. Diagnostisch bestaat er een onderscheid tussen een specifieke nek- of rugpijn en een aspecifieke pijnklacht. Bij de aspecifieke klacht zien we een combinatie van oorzaken.

Specifieke rug-/nekpijn

Slechts 5% van alle rugpijn wordt veroorzaakt door specifieke oorzaken. Dit zijn ziekten waaraan veelal iets gedaan dient te worden. Hierbij kunt u denken aan een rug- of nekhernia, ontstekingen of afgegleden wervels.

Aspecifieke rug-/nekpijn

Bij 80% van de rugklachten is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak of aanleiding. Bij nekklachten is dit niet veel anders. Aspecifieke rugklachten ontstaan vaak door een samenspel van factoren. Deze factoren zijn op te delen in persoonlijke factoren, werk gebonden factoren en sportieve factoren.

  • Persoonlijke factoren: Lichaamsbouw, lichaamsgewicht, inzicht en omgang met de klacht, de algehele en lokale (spier)conditie.
  • Werk gebonden factoren: Fysieke activiteiten als tillen, zitten, staan, onverwachte bewegingen of juist statische werkhoudingen.
  • Sportieve factoren: ook intensief sporten kan rugpijn veroorzaken, veel vaker zien we dat juist weinig beweging een rol speelt.

Rug-nekklachten bij Kernpraktijken

Het stellen van een goede diagnose, ook bij de aspecifieke klacht is essentieel om een goede behandeling op te kunnen stellen De klachten worden binnen Kernpraktijken geclassificeerd en volgens behandeld met zelf ontwikkelde kernprotocollen : een heldere omschrijvingen van wat de beste behandelmethode is voor de verschillende soorten rug- of nekpijn.

Rugklachten en nekklachten – zoals lage rugpijn (spit) of rughernia – kunnen zeer pijnlijk zijn en soms lastig te behandelen. Binnen Kernpraktijken kunt u voor rugklachten behandeld worden door een fysiotherapeut of manueel therapeut die zich heeft gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van uw klachten.

Bekijk onze folder over Fitness voor de rug

Back To Top