Skip to content

De schouder is een heel beweeglijk gewricht. Dit komt door de relatief kleine kom en grote kop. Wanneer je schouder regelmatig uit de kom schiet of dreigt dit te doen, dan noemen we dit een instabiele schouder. Dit kan komen door een uitgerekt kapsel of scheurtjes in de versteviging van de rand van de gewrichtskom. Spieren rondom het schoudergewricht zorgen ervoor dat de kop goed in de kom blijft, ook als het kapsel opgerekt is of een beschadiging aanwezig is. Wanneer deze spieren niet optimaal functioneren, kan dit leiden tot pijnklachten bij snelle bewegingen of bij uiterste bewegingen.

Mensen die bekend zijn met hypermobiliteit en bovenhandse sporters hebben meer kans op het ontwikkelen van een instabiele schouder.

Hoe ontstaat een instabiele schouder?

Schouderinstabiliteit kan plotseling of juist heel langzaam ontstaan. Soms zijn de klachten aangeboren en kunnen de schouders beiderzijds instabiel zijn. Een plotselinge oorzaak is bijvoorbeeld wanneer de schouder bij een ongeluk geheel of gedeeltelijk uit de kom is gegaan en het kapsel rondom het schoudergewricht is uitgerekt of ingescheurd. Het kapsel kan ook langzaam langer worden door herhaaldelijk overstrekken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij sommige bovenhandse sporten, zoals handbal, volleybal, zwemmen en tennis.

Wat kan fysiotherapie doen?

Wanneer je last hebt van een instabiele schouder, is het belangrijk om de spieren rond het schoudergewricht te trainen. Zo worden ze steviger en kunnen je spieren sneller reageren op onverwachte bewegingen. Onze fysiotherapeut bij Kernpraktijken stelt samen met u een trainingsprogramma op dat gericht is op uw dagelijkse activiteiten, sport en/of werk.

Bekijk hier onze folder over Schouderklachten

Back To Top