Skip to content

Bij artrose van de knie neemt de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen af. Vaak gaat artrose gepaard met pijn, stijfheid en zwelling, en soms is het ook het buigen en/of strekken van de knie beperkt. Hoewel artrose niet te genezen is, zijn de klachten vaak wel beïnvloedbaar. Bewegen is essentieel om de pijn te verminderen en de knie – ondanks de artrose – zo sterk en soepel mogelijk te houden.

Hoe ontstaat artrose van de knie?

Artrose komt op latere leeftijd vaker voor, maar kan al veel eerder worden vastgesteld. Naast leeftijd speelt ook de belasting op de knieën een rol bij artrose. Zo komt het vaker voor bij mensen met een beroep waarbij de knieën meer worden belast, zoals bij schoonmakers, bouwvakkers en vloer- en tapijtleggers. De knieën van zwaardere mensen ontwikkelen ook vaker artroseklachten, net als mensen die in het verleden een knieoperatie ondergingen.

Hoe kan uw fysiotherapeut u hiermee helpen?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij knieartrose, in alle gevallen is bewegen daar onderdeel van. De fysiotherapeut kijkt of er voldoende beweeglijkheid van de knie en knieschijf is, of de spieren sterk genoeg zijn en hoe de coördinatie tijdens dagelijkse bewegingen is, zoals bij het traplopen en wandelen. De fysiotherapeut bespreekt met u het behandelplan en geeft adviezen om de klachten in het dagelijks leven te verminderen. Indien nodig worden specifieke technieken toegepast om de knie beter te laten bewegen. Ook geeft de fysiotherapeut oefeningen mee voor thuis of traint u in de oefenzaal van de praktijk op kracht en conditie. 

In alle Kernpraktijken werken fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van klachten door knieartrose. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en passen het behandelprotocol aan op uw klachten en doelen.

Back To Top