skip to Main Content

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is een vorm van therapie die gaat over voelen. De therapievorm baseert zich op haptonomie,  een wetenschap die fenomenen in het menselijk contact beschrijft en bestudeert. Haptotherapie kan helpen om je bewuster te maken van je gevoel, om zo een betere balans tussen voelen, denken en handelen te ontwikkelen. Dat doet een haptotherapeut door met je te praten, met ervaringsoefeningen en via affectieve aanraking. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om meer in contact te komen met je emoties, je gevoel en gevoelsbewegingen.

De haptotherapie gaat namelijk uit van het lichaam als drager van gevoelens. Je lichaam heeft ook een geheugen en onthoudt positieve maar ook negatieve ervaringen. Deze doe je tijdens je hele leven op. Hieruit ontwikkel je patronen. Het kan zijn dat je nooit geleerd hebt om te luisteren naar wat jouw lichaam je laat voelen. Je innerlijke kompas is dan niet goed ontwikkeld, of je bent door omstandigheden het vertrouwen hierin kwijtgeraakt. Ook kan er een begrenzing van je gevoelsleven zijn, waardoor het lastig wordt om je lijf te voelen. Wat is voor jou belangrijk, waar word je vitaal van en waarvan niet en welke keuzes maak je dan.

Hoe ziet haptotherapie eruit?

Haptotherapie begint altijd bij je hulpvraag. Samen kijken we door een gesprek en ervaringsgerichte oefeningen of haptotherapie bij je past, en of er een klik is. Dehaptotherapeut werkt zowel klacht- als persoonsgericht. Altijd staat de vraag naar voelen centraal, en hoe je omgaat met wat je voelt? Herken je de signalen van je lichaam, en de betekenis die het voor je heeft. Kun je je emoties voelen? Wanneer sluit je je af of ben je juist te open? Wat vertelt je interne kompas je en kun je handelen naar wat je voelt en er verantwoordelijkheid voor nemen. Hierdoor kun je (onverwerkte) emoties verwerken en keuzes maken die passen bij je gevoel.

De haptotherapeut helpt je om het voelen een plek te geven, en (weer) te leren luisteren naar je interne kompas. Want ieder mens heeft naast rationele bestaansbevestiging – het feit dat je bestaat – ook affectieve zijnsbevestiging nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot een geïntegreerd, volledig en zich waardevol voelend mens. Die bevestiging gaat over het feit dat je goed bent zoals je bent.

Wanneer is haptotherapie iets voor mij?

Haptotherapie is geen behandeling die speciaal voor één probleem is bedoeld. het gaat om klachten die te maken hebben met bijvoorbeeld lichamelijke en/of geestelijke overbelasting, zoals concentratieproblemen, hartkloppingen, hyperventilatie, slapeloosheid. Maar ook klachten als stress, overspannenheid, burn-out, moeite hebben om intiem te zijn met iemand, huidhonger, relatieproblemen, een laag zelfbeeld, geen grenzen aan kunnen geven, contstant bezig willen zijn, of ‘gewoon’ niet lekker in je vel zitten. Haptotherapie is er ook voor de verwerking of acceptatie van een verlies, trauma, ziekte of beperking, of lichamelijke klachten die mogelijk een psychosomatische oorzaak hebben.

Bekijk de specialist:

Sandra Pommerel

Beschikbare praktijken

Volendam

Back To Top