Skip to content

Oncologie

Klik op een praktijk bij jou in de buurt en plan meteen een afspraak in.

Zaandam

Wat is oncologie

De medische behandeling tegen kanker is vaak intensief en gaat in veel gevallen gepaard met bijwerkingen. Als alle behandelingen achter de rug zijn, kunt u nog langdurig last van vermoeidheidsklachten en voelt u zich niet fit. Ook kan het moeilijk zijn om uw dagelijkse activiteiten, sport en werk weer op te pakken.

U zult niet als eerste aan sporten denken als u de diagnose kanker krijgt, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat training voordelen heeft tijdens en/of na een oncologische behandeling, zoals:

  • Het behouden van spierkracht en fitheid
  • Minder last van misselijkheid, vermoeidheid of pijn.
  • De chemokuur wordt beter verdragen waardoor het aanpassen van de dosering niet nodig is.
  • Dagelijkse activiteiten, werk en hobby’s kunnen sneller weer opgepakt worden.

Hierbij komt dat veel mensen het prettig vinden om zelf actief aan de slag te kunnen met hun herstel.

De invulling van uw trainingsprogramma wordt bepaald door de fase waarin u zich bevindt in de behandeling, uw individuele doelen en wensen en hoe belastbaar u fysiek (en mentaal) bent in de verschillende fasen van uw behandeling.

Ook als volledig genezing niet mogelijk is, zijn er tegenwoordig levensverlengende behandelingen en heeft u nog tijd en kwaliteit van leven. Hierbij is het van belang dat het lichaam zo goed mogelijk functioneert. Ook om eventuele nieuwe behandelingen beter aan te kunnen is het belangrijk dat het lichaam in een zo goed mogelijke conditie is. Daarom is trainen in deze fase van de ziekte ook zeer zinvol!

Wat is fysiotherapie bij oncologische revalidatie?

U volgt een beweegprogramma individueel of in een groep van maximaal 3 lotgenoten onder begeleiding van de fysiotherapeut. Deze training zal twee wekelijks plaatsvinden gedurende een uur in de fitnessruimte van de praktijk.

Het is ook mogelijk dat u ook opdrachten meekrijgt voor thuis afhankelijk van uw individuele behoefte.

De duur van de trainingsperiode is afhankelijk van de fase van uw behandeling en de doelen die u heeft.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

De fysiotherapeut begeleid u tijdens de periode waarin u revalideert en weet wat kanker(behandelingen) met het lichaam en de conditie doen en tegen welke beperkingen u kunt aanlopen. Daardoor kan de therapeut goed inschatten wanneer u er verstandig aan doet om een tandje bij te zetten, of juist gas terug te nemen.

Op welke locatie wilt u behandeld worden?

Onze specialisten staan voor u klaar.

Back To Top