Skip to content

Stuitpijn informatie, symptomen en behandeling

Pijn in het stuitje wordt door fysiotherapeuten ook wel Stuitpijn of Coccygodynie genoemd. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van stuitpijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het maken van een verkeerde val, het aannemen van een verkeerde zithouding of door een bevalling. Soms ontstaat stuitpijn zelfs zomaar, zonder enige oorzaak. Deze pijn kan een korte, maar ook een lange periode blijven aanhouden.

Symptomen bij stuitpijn

  • Pijn bij het zitten
  • Pijn bij het fietsen
  • Pijn bij het opstaan

Het Stuitje (Staartbeen)

Het Stuitje is een licht vervormbaar botstukje aan het uiteinde van de wervelkolom. Deze bestaat uit maar vier wervels en ligt onder het heiligbeen.

Behandeling bij stuitpijn

 

Om de pijn in het stuitje te verminderen, kun je een behandeling door Sandra Pommerel, de gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut van Kernpraktijken (Praktijk Volendam De Garage), laten doen.

Sandra werkt met NIMOC (non invasive mobilisation os coccygeus) in combinatie met een triggerpoint behandeling en soms in combinatie met dry needling.

De NIMOC behandeling is een behandeling waarbij de afwijkende stand van het stuitje wordt hersteld, door een heel milde, uitwendige beweging. Deze korte behandeling wordt zittend uitgevoerd en is bijna nooit pijnlijk of belastend voor de patiënt.

Bij een triggerpoint behandeling worden de triggerpoints (punten of knopen in spieren die vaak heel pijnlijk zijn) behandeld door op deze punten druk te geven. Met een dry needling behandeling wordt met een heel dun naaldje in de spierknopen de spier behandeld.

Back To Top