Skip to content

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat. Het kan zich in alle gewrichten voordoen. Toch zijn er bepaalde gewrichten waarin het vaker voorkomt. Dit zijn de nek, de onderrug, de knieën, de heupen en de duimbasis. Artrose is een chronische, langzaam progressieve aandoening. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd aan het achteruitgaan, voordat er klachten optreden. Artrose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij oudere mensen verdwijnt dit verschil en komt het bij mannen en vrouwen ongeveer even vaak voor. Artrose kan zich op elke leeftijd voordoen. De kans erop wordt wel groter naarmate iemand ouder is.

Wat kan fysiotherapie doen?

Als cliënt met artroseklachten in knie of heup wordt u bij Kernpraktijken deskundig behandeld. Doel is om patiënten met artrose pijnvrij te krijgen, met zo min mogelijk belemmeringen in het dagelijkse leven. Afhankelijk van de ernst stelt de fysiotherapeut een behandelplan op. Het is aangetoond dat een behandeling bestaande uit een combinatie van goede voorlichting, pijnstillers en fysiotherapie vaak heel effectief is bij mensen met artrose.

Bekijk onze folder over Artrose

Behandeling

De behandeling houdt in dat de patiënt onder begeleiding van de fysiotherapeut werkt aan het beweeglijk houden van de gewrichten. De huisarts kijkt waar pijnstilling nodig is, van paracetamol tot morfine. Bewegen is het beste medicijn, maar het is wel belangrijk om verstandig te bewegen: vermijd extreme belasting, zoals veel hurken en zwaar tillen. Daarnaast is een gezond gewicht en dus gezonde voeding belangrijk. Wie te zwaar is, belast zijn gewrichten veel meer.

Artrose gaat niet over, maar door een juiste behandeling en regelmatige controle kan het zeer leefbaar blijven. Waar de fysiotherapeut bij helpt, is het beweeglijker maken van de gewrichten en het vergroten van de kracht. U gaat werken aan een dagelijks oefenritueel van rek- en strekoefeningen, dit houdt de spieren in conditie.

Door de stijfheid die artrose veroorzaakt, is het belangrijk dat u weer leert dynamisch en actief te bewegen. Wij zorgen ervoor dat de voorwaarden aanwezig zijn om goed te kunnen wandelen, fietsen, zwemmen of te fitnessen.

Back To Top