Skip to content

Heup

Klik op een praktijk bij jou in de buurt en plan meteen een afspraak in.

Middenbeemster
Monnickendam
Purmerend
Volendam
Zaandam

Algemeen

De heup is een kogelgewricht waarbij de kop en kom precies in elkaar passen. De heup heeft als functie het dragen en voortbewegen van het lichaam. De heupkom is onderdeel van het bekken. Rondom het gewricht zit een stevig kapsel en veel spieren. Deze zorgen voor kracht en stabiliteit van de heup en het been. Het kan dus zijn dat bij klachten aan de heup, er een relatie is met een blessure aan de rug of de knie. Veel heupklachten uiten zich in liespijn, pijn in de bil of aan de buitenzijde van de heup.

Veel voorkomende heupklachten:

  • Heupartrose
  • Slijmbeursontsteking – laterale heuppijn
  • Liesblessure
  • Heup impingement
  • Heupprothese – nieuwe heup

De fysiotherapeut bij Kernpraktijken kan u helpen zo snel mogelijk van uw klachten af te komen. Dus aarzel niet en kom langs en wij zullen u na grondige diagnostiek met advies, behandeling en begeleiding verder op weg helpen.

Heupartrose

Wat is heupartrose?

Heupartrose is een veel voorkomend heupaandoening, met name bij ouderen. Bij heupartrose is het kraakbeen in de heup aangedaan, waardoor het heupgewricht minder flexibel zou kunnen zijn en de heup stijf aan gaat voelen. Dit kan uiteindelijk leiden tot pijnklachten en beperkingen bij dagelijkse activiteiten, zoals lopen, traplopen, gaan zitten en opstaan, sokken en schoenen aantrekken.

Symptomen:

  • Pijn, vaak in de lies
  • Stijfheid, vaak in de ochtend
  • Kraken
  • Bewegingsbeperking
  • Krachtsverlies
  • Veranderd looppatroon

Hoe ontstaat heupartrose?

Er zijn verschillende oorzaken voor heupartrose. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op het ontwikkelen van artrose toe. Artrose in de heup kan ook ontstaan door veelvuldig overbelasten, bijvoorbeeld door bepaalde sporten of fysiek zwaar werk. Daarnaast kan er ook eerder artrose ontstaan in het heupgewricht als je een ongeluk hebt gehad waarbij de heup een zware klap heeft moeten opvangen. Het is goed om te weten dat niet iedereen met artrose pijnklachten heeft.

Hoe kan fysiotherapie u bij heupartrose helpen?

Met fysiotherapie kunnen we niet de artrose verminderen. Maar we kunnen u wel helpen met de beperkingen ervaart door de artrose. De fysiotherapeut geeft u adviezen om de klachten in het dagelijks leven te verminderen. Indien nodig worden specifieke technieken toegepast om de heup beter te laten bewegen. Dry needling kan ook gebruikt worden de spierspanning van de heup en bilspieren te verminderen. Ook geeft de fysiotherapeut oefeningen mee voor thuis of oefent samen met u in de oefenzaal van de praktijk.

Als u teveel pijnklachten en beperkingen door de artrose heeft, kan een operatie nodig zijn om een heupprothese te plaatsen.

Slijmbeursontsteking – laterale heuppijn

Wat is een slijmbeursontsteking van de heup?

Bursitis trochanterica is een ontsteking van de slijmbeurs aan de buitenzijde van de heup. Dit kan acuut ontstaan, maar meestal ontstaan de klachten geleidelijk en sluimerend. De slijmbeursontsteking gaat vaak samen met een irritatie van de pezen aan de buitenzijde van heup. Dit noemen we laterale heuppijn of tronchantor major syndroom. Deze blessure komt het meest voor bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Symptomen:

  • Pijn aan de zijkant van de heup
  • Soms met uitstraling aan de zijkant van het bovenbeen
  • Pijn bij (lang) lopen of (lang) staan
  • Pijn bij traplopen
  • Pijn bij liggen op de zij

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking van de heup?

Een slijmbeursbeursontsteking ontstaat bijna altijd secundair. Dit gaat vaak samen met irritatie van de peesaanhechting aan de buitenzijde van de heup, op de trochantor. Deze structuren liggen dicht bij elkaar. Er kunnen veel oorzaken zijn voor deze blessure, de keten (rug, heup en knie) speelt hierbij een belangrijke rol:

  • Onvoldoende kracht en stabiliteit van de heup en bilspieren
  • Een afwijkend looppatroon
  • Een verkeerde houding
  • Een beenlengteverschil
  • Overbelasting door bijvoorbeeld een lange wandeling
  • Een beperkte mobiliteit van rug/heup of knie

Hoe kan fysiotherapie u helpen bij een slijmbeursontsteking van de heup?

De slijmbeursontsteking geneest meestal door ‘relatieve’ rust, door het vermijden van lang staan en lang lopen. Het is wel verstandig om op geleide van de pijnklachten te blijven bewegen, omdat dit het genezingsproces bevordert. Soms zijn ontstekingsremmers of een injectie noodzakelijk om de ontsteking te beïnvloeden.

Het is belangrijk om samen met de fysiotherapeut te kijken naar de oorzaak van de klachten. De fysiotherapeut zal de keten (rug, heup, knie) onderzoeken en ook naar uw houding en looppatroon kijken. Verder is oefentherapie voor de kracht en stabiliteit van de heup belangrijk voor het herstel.

Liesblessure

Wat is een liesblessure?

Liesklachten is een verzamelterm voor klachten aan de binnenzijde van het bovenbeen (liesstreek). Doordat er zich veel verschillende weefsels op deze locatie bevinden is de diagnostiek vaak lastig.

Symptomen:

  • Pijnklachten aan de binnenzijde van het bovenbeen in de liesstreek. Soms tijdens hardlopen/sprinten, maar het kan ook zijn bij het schoppen van een bal of opstappen op de fiets (door mannen).
  • Stijfheid in de liesregio.

Hoe ontstaat een liesblessure?

De oorzaak van de klachten is zeer divers:

  • Verstapping of verkeerde beweging
  • Overbelasting
  • Het aanzetten voor een sprint
  • Schieten van een bal
  • Geblokt worden tijdens een schot
  • Verminderde bewegelijkheid in heup of onderrug
  • Verminderde stabiliteit rondom de heup en romp

Hoe kan fysiotherapie u bij een liesblessure helpen?

In eerste instantie zal de behandeling gericht zijn op de facetten die de klachten zouden kunnen veroorzaken. Er wordt onder andere gekeken naar de stabiliteit van de heup en romp. Dit voorwaarde scheppend om daarna een geprotocolleerd oefenprogramma af te werken waarbij de spieren (adductoren) worden versterkt, rompstabiliteit getraind wordt en (sport)specifiek wordt getraind om het risico op het terugkeren van de klachten zo veel als mogelijk te verkleinen.

Echter is de grootste risicofactor voor het verkrijgen van liesklachten het in de afgelopen 1 jaar gehad hebben van liesklachten. Neem daarom de eerste keer liesklachten serieus!

Heup impingement

Wat is een heup impingement?

Klachten van de heup kunnen veroorzaakt worden doordat het dijbeen (femur) tegen de heupkom (acetabulum) botst. Dit wordt ook wel femoro-acetabulair impingement (FAI) genoemd. Impingement betekent ook wel inklemming. FAI kan klachten geven in de bil, heup of liesregio. Er zijn verschillende vormen van inklemming. Te veel botgroei aan de kant van de heupkop zorgt dat de kop niet helemaal rond is. Dit noem je een CAM type. Wanneer de rand van de heupkom te veel uitsteekt, spreken we van een PINCER type.

Symptomen:

  • Pijn in de lies of de bil bij bepaalde bewegingen.
  • ‘Klikken’ bij bewegen van de heup
  • Pijn bij diepe hurkbewegingen of lang zitten

Hoe ontstaat een heup impingement?

Door herhaaldelijk letsel en irritatie kan er beschadiging ontstaan aan de structuren in en rondom het heupgewricht. Het botsen van de heupkop tegen de rand van de heupkom kan het labrum (de kraakbeenrand op de heupkom) beschadigen. Het labrum kan ook deels los komen te liggen. Dat veroorzaakt pijn in de lies of de bil. Op latere leeftijd kan dit mogelijk leiden tot versnelde slijtage van het heupgewricht.

De oorzaak van heup impingement is vaak niet duidelijk. Soms is er een aangeboren afwijking van de heup of is er tijdens de groei een letsel of overbelasting geweest. Deze blessure kan ook ontstaan door intensief sporten.

Hoe kan fysiotherapie u bij een heup impingement helpen?

Gerichte oefentherapie kan in veel gevallen tot forse vermindering van de klachten lijden. Wanneer dit niet of onvoldoende helpt, kan er een kijkoperatie nodig zijn.

Heupprothese – Nieuwe heup

Wat is een heupprothese?

Bij ernstige heupartrose kan er besloten worden om een heupprothese of nieuwe heup te plaatsen. Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden voor het plaatsen van een prothese. De chirurg bepaalt welke techniek het beste bij u past.

Hoe kan fysiotherapie u bij een heupprothese helpen?

De revalidatie na een heupprothese duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden. Na de operatie moet u eerst een aantal weken met krukken lopen. Onder begeleiding van de fysiotherapeut gaat u oefenen om weer goed te kunnen lopen, traplopen en fietsen. De kracht en beweeglijkheid van de heup zijn ook een belangrijk onderdeel van de revalidatie. U krijgt ook veel advies over welke bewegingen en houdingen u na de operatie niet mag maken.

Op welke locatie wilt u behandeld worden?

Onze specialisten staan voor u klaar.

Back To Top