Skip to content

De knie is een gecompliceerd scharniergewricht dat bestaat uit het scheenbeen, het dijbeen, en de knieschijf. Alle uiteinden worden bedekt met een laagje kraakbeen zodat schokken en stoten opgevangen worden en de knie soepel kan bewegen. Verder zit er in het kniegewricht een binnen- en buitenmeniscus. Deze dienen als een soort stootkussen. De stabiliteit in voor- achterwaartse en draairichting, worden onder andere verzorgd door de voorste- en achterste kruisbanden. Kruisbandletsel is dan ook erg vervelend en kan zorgen voor flinke instabiliteit.

Hoe ontstaat kruisbandletsel?

Kruisbandletsel kan ontstaan door verdraaiing van de knie. Het scheuren van de voorste Kruisband vindt meestal plaats tijdens sporten of een ongeluk. Meestal is er bij een verdraaiing van de knie ook sprake van een letsel van de meniscus of kniebanden. De voorste kruisband scheurt veel vaker dan de achterste kruisband. Doordat er bij het scheuren van de voorste kruisband ook bloedvaatjes scheuren, loopt de knie meestal snel vol met bloed. Dit zorgt voor zwelling. Wanneer deze zwelling na een tijdje is afgenomen blijft het gewricht instabiel, waardoor u bij een onverwachte beweging door uw knie kunt zakken.

De diagnose van een gescheurde voorste kruisband kan worden gesteld door de aard van de klachten in combinatie van lichamelijk onderzoek, MRI scan of een kijkoperatie. Voor veel mensen met een gescheurde voorste kruisband is het voldoende om de spieren rondom het kniegewricht te trainen. Wanneer deze training onvoldoende resultaat geeft kan het plaatsen van een nieuwe kruisband een optie zijn. Daarna is het belangrijk om te revalideren samen met een fysiotherapeut.

De voorste kruisband plastiek

Een voorste kruisband plastiek – waarbij de voorste kruisband in de knie wordt hersteld – is een ingrijpende operatie. Ook de herstelperiode is een lange weg. Een op uw mogelijkheden en doelen afgestemd revalidatieprogramma is dan onmisbaar voor een goed herstel, maar ook om letsel met de nieuwe kruisband te voorkomen. Bij Kernpraktijken hebben we fysiotherapeuten en manueel therapeuten die op dit gebied gespecialiseerd zijn. Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten werken volgens dit protocol.

Back To Top