Geriatriefysiotherapie
Wat is geriatriefysiotherapie?
De geriatriefysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van kwetsbare ouderen met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met complexe dan wel meerdere gezondheidsproblemen. De geriatriefysiotherapeut werkt vanuit zijn specifieke kennis over deze doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden en combinaties van ziektebeelden. De geriatriefysiotherapeut heeft hier na de studie fysiotherapie een 3-jarige Masteropleiding Geriatriefysiotherapie voor gevolgd.
Wanneer gaat u naar een geriatriefysiotherapeut?
Mensen die ouder worden kunnen klachten en beperkingen ervaren. Ouderdomsklachten kenmerken zich ook doordat er meerdere klachten tegelijk kunnen voorkomen. Het dagelijks leven kan daarom moeilijk worden als u bijvoorbeeld:
- Angst heeft om te vallen
- Een operatie hebt ondergaan of een ernstige ziekte krijgt
- Buiten adem raakt als u buiten loopt
- Moeite heeft om uit een stoel op te staan
- Problemen ervaart met het huishouden
- Niet meer durft te fietsen
- Pijnlijke en stijve spieren of gewrichten hebt
- Bang bent niet meer zelfstandig te kunnen blijven wonen
Wat kan een geriatriefysiotherapeut voor u betekenen?
Het doel van geriatriefysiotherapie is het herstel bevorderen van de beperkingen die het ouder worden met zich meebrengt en/of de beperkingen zoveel mogelijk tegengaan. Denk aan behoud van spierkracht, uithoudingsvermogen en de gewrichten zo soepel mogelijk houden. Ouderen kunnen dankzij geriatriefysiotherapie zo lang mogelijk zelfstandig en actief blijven.
De behandeling kan bestaan uit specifieke oefeningen die kracht, lenigheid, balans of conditie verbeteren. Daarbij bestaat de therapie uit training gericht op de dagelijkse activiteiten die voor u van belang zijn. Wij kunnen daarbij gebruik maken van een goed uitgeruste oefenzaal. Ook geeft de geriatriefysiotherapeut advies en voorlichting en stemt de behandeling af met andere zorgverleners en mantelzorgers.
U kunt rechtstreeks contact zoeken met de geriatriefysiotherapeut. Vaak zult u verwezen worden door uw huisarts of specialist. Een verwijzing is vooral belangrijk als het om een behandeling aan huis gaat, een klacht met een chronische indicatie of als er sprake is van complexe problemen dan wel meerdere aandoeningen. Tijdens een eerste behandeling worden uw klachten in kaart gebracht.
Uw gezondheid en dagelijks functioneren worden besproken en u wordt onderzocht. Uw hulpvraag, of eventueel die van uw mantelzorg, is uitgangspunt van de behandeling. Daarna wordt er samen met u een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op uw fysieke mogelijkheden en wensen.