Skip to content

Functioneel Neurologische Stoornis

Klik op een praktijk bij jou in de buurt en plan meteen een afspraak in.

Middenbeemster
Monnickendam
Purmerend
Volendam

Functionele Neurologische Stoornis – FNS

Wat is FNS?

Functioneel neurologische stoornis werd vroeger ook wel conversie genoemd. De meeste patiënten met FNS hebben meer dan één symptoom. Over het algemeen worden deze symptomen gezien als onderdeel van één aandoening in plaats van verschillende individuele aandoeningen.

Een aantal processen in het zenuwstelsel worden vergeleken met volumeknoppen. Bij chronische pijn zijn deze volumeknoppen opengedraaid, waardoor mensen met chronische pijn gevoeliger zijn geworden voor signalen die pijn kunnen veroorzaken. Als deze signalen sterker worden waargenomen, wordt meer pijn ervaren.

We moeten nog veel leren over de manier waarop het zenuwstelsel werkt, en dus ook over wat er verkeerd gaat bij FNS, maar er wordt steeds meer ontdekt.

Op de scan is niets te zien

Bij andere neurologische ziekten kunnen we op gewone hersenscans zien wat het probleem is, maar mensen met FNS hebben geen schade in de hersenen waardoor er geen veranderingen te zien zijn op een gewone hersenscan. In plaats daarvan is er een probleem in het functioneren van het zenuwstelsel.

Als mensen computers zouden zijn, zou het probleem bij FNS te vergelijken zijn met een softwareprobleem. Er is niets mis met de bedrading of de chips in de computer – de hardware is in orde – maar de werking is aangetast. Als een computer een softwareprobleem heeft, loopt de computer vast of werkt heel langzaam. Het zou niet helpen de computer open te maken en de componenten te bekijken. U zou niets zien als u een scan van de computer zou maken. Wat wel een oplossing zou zijn, is de computer opnieuw programmeren.

Mensen zijn natuurlijk veel ingewikkelder dan computers. Onze gedachten, emoties, gedragingen en belevingen zijn onze programma’s.

Mensen met FNS hebben vaak een lange weg te gaan voordat er een duidelijke diagnose gesteld kan worden. Soms wordt er getwijfeld aan de diagnose, dat kan door de patiënt zelf zijn, de omgeving maar ook door artsen of therapeuten. Een goede diagnostiek is van essentieel belang voor een verdere goede revalidatie.

Er bestaat geen snelle oplossing voor FNS, maar wel langzame oplossingen, die er met tijd en moeite voor kunnen zorgen dat de symptomen minder op de voorgrond staan en u beter doen voelen.

Patiënten die verbeteren, zeggen achteraf dat één van de belangrijkste factoren voor verbetering was dat ze de diagnose begrepen en konden plaatsen. Dit had niet altijd direct effect, maar wel op de lange termijn.

Hoe kan fysiotherapie u bij FNS helpen?

Patiënten met functionele symptomen hebben vaak klachten van vermoeidheid, spierzwakte en pijn, waarbij de klachten verergeren bij lichamelijke inspanning. Om dit te kunnen aanpakken, is het belangrijk om de activiteiten langzaam op te bouwen.

Geen dag is hetzelfde en de klachten zijn wisselend. Dit kan slecht zijn voor de motivatie. Waarschijnlijk komt het erop neer dat je op goede dagen te veel doet en op mindere dagen te weinig.

Fysiotherapie kan vaak heel veel meehelpen in deze situaties. Fysiotherapeuten zijn gewend om te werken met dag-tot-dag verbeteringen en ook met grenzen van mogelijkheden bij patiënten. Zij kunnen een programma opstellen wat ervoor zorgt dat er langzaam een stijgende lijn ontstaat.

Op welke locatie wilt u behandeld worden?

Onze specialisten staan voor u klaar.

Back To Top