Skip to content

Knie

Klik op een praktijk bij jou in de buurt en plan meteen een afspraak in.

Middenbeemster
Monnickendam
Purmerend
Volendam
Zaandam

Algemeen

Een gezonde knie beweegt soepel, vangt schokken op en stabiliseert het been tijdens het bewegen. Het gewricht vormt de schakel tussen het bovenbeen en het scheenbeen en kan buigen, strekken, draaien en glijden. 

Klachten van de knie komen veel voor. Pijn is het meest voorkomende symptoom, maar ook slotklachten, instabiliteit of zwelling kunnen voorkomen bij knieklachten.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Knieartrose
  • Patellofemoraal pijnsyndroom – Pijn achter de knieschijf
  • Apexitis – Jumpers knee
  • Meniscusletsel
  • Voorste en achterste kruisbandletsel
  • MCL/LCL letsel – binnen en buitenband letsel
  • Patellaluxatie – knieschijf uit de kom

Knieartrose – Slijtage

Wat is knieartrose?

Bij artrose van de knie neemt de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen af. Artrose kan gepaard gaan met pijn, stijfheid en zwelling, en soms is het ook het buigen en/of strekken van de knie beperkt. Hoewel artrose niet te genezen is, zijn de klachten vaak wel beïnvloedbaar. Bewegen is essentieel om de pijn te verminderen en de knie – ondanks de artrose – zo sterk en soepel mogelijk te houden.

Hoe ontstaat knieartrose?

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontwikkelen van knieartrose. Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op het ontwikkelen van knieartrose. Artrose in de knie kan ook ontstaan door veelvuldig overbelasten, bijvoorbeeld door bepaalde sporten of fysiek zwaar werk. Daarnaast kan er ook eerder artrose ontstaan in het kniegewricht als je een ongeluk hebt gehad waarbij de knie een zware klap heeft moeten opvangen. Uiteindelijke krijgen we allemaal artrose, het is een natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden. Niet iedereen met artrose ervaart (pijn)klachten.

Hoe kan fysiotherapie u bij knieartrose helpen?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij knieartrose, in alle gevallen is bewegen daar onderdeel van. De fysiotherapeut kijkt of er voldoende beweeglijkheid van de knie en knieschijf is, of de spieren sterk genoeg zijn en hoe de coördinatie tijdens dagelijkse bewegingen is, zoals bij het traplopen en wandelen.

De fysiotherapeut bespreekt met u het behandelplan en geeft adviezen om de klachten in het dagelijks leven te verminderen. Indien nodig worden specifieke technieken toegepast om de knie beter te laten bewegen. Ook geeft de fysiotherapeut oefeningen mee voor thuis of traint u in de oefenzaal van de praktijk op kracht en conditie.

Bekijk hier onze folder over knieartrose.

Revalidatie na een knieprothese

Bij zeer ernstige knieartrose kan een orthopedisch chirurg een halve of totale knieprothese adviseren. Veel mensen hebben profijt van zo’n ‘nieuwe knie’, meer dan 90 procent van de patiënten is na de operatie verlost van de pijnklachten en kan in het dagelijks leven weer veel meer doen.

Een goede revalidatie is noodzakelijk om de beweeglijkheid van de knie te verbeteren en spierkracht en coördinatie – die na een lange periode van pijnklachten vaak verminderd zijn – weer op te bouwen. Bij voorkeur begint de revalidatie al enkele dagen na de operatie. De fysiotherapeut geeft adviezen voor thuis, oefent met u het lopen met krukken en het traplopen. Later traint u vooral in de oefenzaal, maar gaat u ook thuis met oefeningen aan de slag. De revalidatie na een knieprothese duurt gemiddeld zes maanden, waarbij de eerste drie maanden vaak als zwaar worden ervaren.

Patellofemoraal pijnsyndroom – Pijn achter de knieschijf

Wat is patellofemoraal pijnsyndroom?

Pijnklachten rondom de knieschijf worden ook wel patellofemorale klachten genoemd (PFPS). De knieschijf (patella) speelt een belangrijke rol in het overbrengen van krachten van bovenbeen naar onderbeen. De knieschijf glijdt in een groeve van het bovenbeen (femur) waarbij de vorm van het gewricht samen met de bovenbeenspieren zorgen voor de stabiliteit van dit ‘patellofemorale gewricht’.

vkb revalidatie klein 2

Hoe ontstaan patellofemorale klachten?

Pijnklachten rondom de knieschijf kunnen ontstaan door overbelasting tijdens het sporten, door een val op de knie of door spierzwakte van de bovenbenen. Vormafwijkingen van de knieschijf, een andere stand van de benen (X-benen) of voeten (doorgezakte voeten) kunnen het herstel van deze klachten beïnvloeden.

Hoe kan fysiotherapie u bij patellofemorale klachten helpen?

Vaak zijn oefeningen voor kracht en coördinatie nodig om te herstellen én om te voorkomen dat klachten terugkomen. Soms worden tapetechnieken toegepast om de training te ondersteunen.


Jumpers knee – Apexitis

Wat is een jumpers knee?

Een jumpers knee is een overbelastingsblessure van de knie. Het betreft een peesaanhechtingsprobleem aan de onderzijde van de knieschijf (op de apex).

Hoe ontstaat een jumpers knee?

De aandoening komt veel voor bij sporten met veel sprongbelasting, zoals volleybal en basketbal, maar kan ook bij andere sporten voorkomen. De behandeling van een jumpers knee bestaat uit een benadering van meerdere facetten. Het is belangrijk om te weten dat peesherstel langzaam verloopt, waardoor vaak een langdurige actieve revalidatie nodig is van enkele maanden.

Hoe kan fysiotherapie u bij een jumpers knee helpen?

De behandeling van een jumpers knee is veelal actief, waarbij gewerkt wordt aan het verbeteren van de belastbaarheid van de pees, het optimaliseren van de statiek en het verbeteren van de stabiliteit in de enkel, knie, heup en romp.

Meniscusletsel

Wat is een meniscusletsel?

In de knie bevinden zich een binnen en buitenmeniscus. Dit zijn twee halve maantjes die fungeren als schokdemper van de knie. Door hun vorm helpen ze ook de knie stabiel te houden bij buigen en draaibewegingen.

Een gescheurde meniscus is een vaak voorkomende blessure bij zowel sporters als mensen die vaak moeten bukken of hurken. Een gescheurde meniscus kan vastgesteld worden door middel van beeldvormend onderzoek, maar kan ook op basis van lichamelijk onderzoek en testen worden vastgesteld.

Hoe ontstaat meniscusletsel?

Een meniscus kan spontaan scheuren wanneer de knie acuut verdraaid bij een onverwacht moment tijdens bijvoorbeeld sporten, verstappen of een ongeluk. Daarnaast kan een meniscus ook scheuren op basis van veroudering van de meniscus. De kwaliteit van het weefsel neemt af en wordt minder elastisch waardoor de kans op scheuren groter wordt.

Hoe kan fysiotherapie u bij een meniscusletsel helpen?

Letsel aan de meniscus kan vaak worden behandeld zonder een operatie. Een kort behandeltraject door een fysiotherapeut kan helpen vast te stellen of uw knie zonder een operatie kan genezen. De fysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij het onder controle houden van pijn en zwelling en bij het herstel van volledige kracht en mobiliteit in de knie.

Revalidatie na meniscusoperatie
Wanneer knieklachten blijven bestaan door bijvoorbeeld een scheurtje in de meniscus, kan er gekozen worden om een kijkoperatie uit te voeren. Hierbij wordt door een arts in de knie gekeken en kan de knie worden schoongemaakt. Dit kan zijn door het weghalen van losse stukjes kraakbeen of meniscus en ruwe oppervlaktes kunnen weer worden glad gemaakt. Ook kan de arts een gescheurde meniscus hechten of (deels) verwijderen. Na deze ingreep is het verstandig om samen met een fysiotherapeut te werken aan een optimaal herstel. De duur van de revalidatie is afhankelijk van de ingreep van de arts.

Voorste – en achterste kruisbandletsel

Wat is voorste of achterste kruisbandletsel?

In de knie zit zowel een voorste als achterste kruisband. Deze kruisbanden zijn belangrijk voor de stabiliteit van het kniegewricht. De voorste kruisband remt de voorwaartse beweging van het dijbeen ten opzichte van het scheenbeen, terwijl de achterste kruisband de beweging van het dijbeen ten opzichte van het scheenbeen naar achteren remt.

Wanneer een van de twee (of allebei de) kruisbanden scheuren, spreken we van kruisbandletsel. Dit kan leiden tot instabiliteit van de knie bij dagelijkse activiteiten en/of sport.

Hoe ontstaat een voorste of achterste kruisbandletsel?

Kruisbandletsel kan ontstaan door verdraaiing van de knie. Het scheuren van de voorste kruisband vindt meestal plaats tijdens sporten of een ongeluk.

Meestal is er bij een verdraaiing van de knie ook sprake van een letsel van de meniscus of kniebanden. De voorste kruisband scheurt veel vaker dan de achterste kruisband en wordt ook wel de “hartaanval” van de knie genoemd.
De diagnose van een gescheurde voorste kruisband kan worden gesteld door het ontstaansmoment en de aard van de klachten in combinatie van lichamelijk onderzoek, MRI-scan of een kijkoperatie.

Hoe kan fysiotherapie u bij letsel van de voorste of achterste kruisband helpen?

Sommige mensen met voorste kruisbandletsel hebben voldoende aan het trainen van de spieren en stabiliteit rondom het kniegewricht onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit is voor een groot gedeelte afhankelijk van welke krachten en stabiliteit de knie moet kunnen opvangen en dit hangt samen met de sportieve en werk gerelateerde doelen van de patiënt. Wanneer een langdurig intensief traject onder begeleiding van een fysiotherapeut onvoldoende resultaat geeft om de knie stabiel te krijgen, kan het plaatsen van een nieuwe kruisband een optie zijn. Daarna is het belangrijk om te revalideren samen met een fysiotherapeut.

Revalidatie na voorste kruisbandoperatie/plastiek

Indien de voorste kruisband is afgescheurd en de knie, ondanks het volgen van een fysiotherapeutisch traject, instabiel blijft, wordt er vaak gekozen voor een voorste kruisbandplastiek. Een voorste kruisbandplastiek – waarbij de voorste kruisband in de knie wordt hersteld – is een ingrijpende operatie. Om volledig te kunnen revalideren, volgt een revalidatietraject van gemiddeld 9-12 maanden. In deze lange periode traint u onder begeleiding van een fysiotherapeut met een op uw mogelijkheden en doelen afgestemd revalidatieprogramma. Dit is onmisbaar voor een goed herstel, maar ook om letsel met de nieuwe kruisband te voorkomen.

MCL-letsel – Binnenbandletsel

Wat is binnenbandletsel?

Naast de kruisbanden bevat de knie ook nog een binnen- en buitenband. Deze banden zorgen voor zijdelingse stabiliteit van de knie. Deze banden kunnen verrekken of (af)scheuren door een trauma. Dit zorgt voor instabiliteit van de knie bij sport of dagelijkse activiteiten.

Hoe ontstaat binnenbandletsel?

Een verdraaiing van de knie kan een oprekking of afscheuren van de binnenband (MCL) van de knie veroorzaken. Dit kan leiden tot een instabiel gevoel bij zijdelings bewegen van de knie bij sport of dagelijkse activiteiten.

Hoe kan fysiotherapie u bij letsel van de binnenband helpen?

Bij letsel van de binnenband is het belangrijk om de diagnose snel te stellen, omdat de binnenband volledig kan genezen bij vroegtijdige behandeling. Het stellen van de diagnose gebeurt door middel van lichamelijk onderzoek en vaak met aanvullend beeldmateriaal. Binnen Kernpraktijken hebben we de mogelijkheid om het verloop van de banden door middel van echografie in kaart te brengen.

Indien de binnenband volledig afgescheurd is, moet de knie binnen 2 weken na het letsel gedurende 6 weken 24 uur per dag in een brace. Na deze 6 weken wordt dan gekeken of de binnenband is aangegroeid en kan er verder getraind worden onder begeleiding van een fysiotherapeut om uw doelen te behalen.

LCL-letsel – Buitenbandletsel

Wat is buitenbandletsel?

Naast de kruisbanden bevat de knie ook nog een binnen- en buitenband. Deze banden zorgen voor zijdelingse stabiliteit van de knie. Deze banden kunnen verrekken of (af)scheuren door een trauma. Dit zorgt voor instabiliteit van de knie bij sport of dagelijkse activiteiten.

Hoe ontstaat buitenbandletsel?

Een verdraaiing van de knie kan een oprekking of afscheuren van de buitenand (LCL) van de knie veroorzaken. Dit kan leiden tot een instabiel gevoel bij zijdelings bewegen van de knie bij sport of dagelijkse activiteiten.

Hoe kan fysiotherapie u bij letsel van de buitenband helpen?

Bij letsel van de buitenband is het belangrijk om de diagnose snel te stellen, omdat de buitenband volledig kan genezen bij vroegtijdige behandeling. Het stellen van de diagnose gebeurt door middel van lichamelijk onderzoek en vaak met aanvullend beeldmateriaal. Binnen Kernpraktijken hebben we de mogelijkheid om het verloop van de banden door middel van echografie in kaart te brengen.

Indien de buitenband volledig afgescheurd is, moet de knie binnen 2 weken na het letsel gedurende 6 weken 24 uur per dag in een brace. Na deze 6 weken wordt dan gekeken of de buitenband is aangegroeid en kan er verder getraind worden onder begeleiding van een fysiotherapeut om uw doelen te behalen.

Patellaluxatie – Knieschijf uit de kom

Wat is een patellaluxatie?

Als de knieschijf (de patella) uit de kom gaat, spreken we van een patellaluxatie.

Hoe ontstaat een patellaluxatie?

Een patellaluxatie ontstaat meestal bij overmatig draaien van de knie, springen of een directe klap op de knieschijf. Dit type letsel komt vaker voor bij jonge meisjes/vrouwen die hypermobiel zijn.

Hoe kan fysiotherapie u bij een patellaluxatie helpen?

Indien de knieschijf een keer uit de kom is geweest, kan dit helaas vaker gebeuren. Daarom is het belangrijk om onder begeleiding van een fysiotherapeut te werken aan preventie van deze klacht in de toekomst. In de acute fase wordt het bracen van de knie geadviseerd, zodat de knie rust kan krijgen. Daarna gaat u samen met de fysiotherapeut trainen om met name de bovenbeenspieren sterker te krijgen, zodat de knieschijf meer stabiliteit krijgt vanuit de spieren.

Bekijk hier onze folder over knieklachten.

Op welke locatie wilt u behandeld worden?

Onze specialisten staan voor u klaar.

Back To Top