Skip to content

Wat is een hielspoor?

Officieel is hielspoor de benaming voor een puntvormige kalkafzetting aan de vooronderzijde van de hiel, waar de peesplaat (fascia plantaris) aan de hiel hecht. In de praktijk wordt deze term gebruikt voor een peesplaat ontsteking (fasciitis plantaris) van de voetzool, maar in 80-90% van de gevallen is het NIET deze kalkafzetting die deze klacht veroorzaakt.

Oorzaken van een hielspoor

Mogelijke oorzaken voor een peesplaat ontsteking van de voetzool kunnen zijn:

  • Overbelasting door opvoeren trainingsvolume (afstand, snelheid, heuvel)
  • Voetafwijkingen (plat- of holvoet, doorgezakte voorvoet)
  • Verkeerd schoeisel
  • Overgewicht
  • Staand beroep
  • Stijve kuit- en/of voetspieren

Wat kun je zelf doen?

Het gebruik van een hakje in je schoen geeft vaak verlichting. Kijk ook naar je schoenen: geven ze nog voldoende steun of zijn ze slap en uitgelopen? Eventueel wordt het gebruik van pijnstillers aangeraden, doe dit in overleg met je huisarts.

Wat kan fysiotherapie doen?

In eerste instantie is het belangrijk dat de druk op de hiel en onder de voetzool veranderd wordt om zo het weefsel meer tot rust te laten komen. Soms met simpele schoenadviezen, een hakverhoging of corrigerende inzool, gecombineerd met (gedoseerd) rust nemen c.q. afbouwen trainingsbelasting nemen de klachten al behoorlijk af. Tevens kunnen er tape technieken worden toegepast om dit te ondersteunen.

Daarnaast is het belangrijk dat de voet en de desbetreffende spieren soepel kunnen bewegen. Hiervoor kunnen mobilisaties van de voet, rekoefeningen of massage worden ingezet. Oefenen is erg belangrijk voor het herstel en in latere instantie ook om de belastbaarheid van de peesplaat weer op te bouwen, zodat alle activiteiten weer normale wijze uitgevoerd kunnen worden. Samen met U zullen wij een oefenprogramma opstellen, zodat u in de toekomst weer uit de voeten kan…

Back To Top