KernKinetics
KernKinetics test-en expertisecentrum
De 4 Kernpraktijken in Waterland hebben in samenwerking met het Dijklanderziekenhuis Purmerend in 2013 het KernKinetics test-en expertisecentrum opgezet. In KernKinetics wordt preoperatief, postoperatief en bij complexe (knie)traumatologie metingen en tests uitgevoerd. Deze metingen en tests worden met behulp van geavanceerde apparatuur als de Biodex, Kneelax, MicroFet en Pro Jump mat uitgevoerd. Vooral de voorste kruisbandrevalidatie trajecten worden hier intensief gevolgd. Zo is er iedere 3 maanden een evaluatiemoment voor de kruisband revalidant.
De afgelopen 10 jaar is KernKinetics uitgegroeid tot een regionaal test- en expertisecentrum. Hierin worden alle VKB trajecten uit het Dijklanderziekenhuis gevolgd. Ook vinden er inmiddels testen plaats bij VKB revalidatietrajecten op aanvraag van bijvoorbeeld collega Fysiotherapiepraktijken, consulten voor Sportartsen en diverse ziekenhuizen en klinieken in de regio Noord-Holland.
In KernKinetics zien we hierdoor ca. 70 tot 75 VKB trajecten per jaar. Een consult bestaat uit een korte inventarisatie naar het beloop bij de lokaal behandelende Fysiotherapeut. Daarna op de bank klinisch onderzoek (gemodificeerde IKDC testen) en het nameten van de stabiliteit van de VKB met behulp van de Kneelax apparatuur. Vervolgens vindt er een Isokinetische krachtmeting plaats op de Biodex apparatuur waar je ook direct de testuitslagen van ontvangt. De uitslagen en analyse van de testen worden vervolgens besproken met de patiënt en in een uitgebreide rapportage gestuurd naar de orthopeed en de behandelend fysiotherapeut.
In KernKinetics test- en expertisecentrum zelf worden geen patiënten behandeld. Het doel is een betere samenwerking en communicatie tussen orthopeed en de lokaal behandelende Fysiotherapeuten.
Wij ondersteunen hierbij met onze ervaring, expertise en met het gebruik van apparatuur die over het algemeen niet beschikbaar is bij de lokale fysiotherapie praktijk. Middels het testen en meten in KernKinetics wordt objectief in kaart gebracht hoe de patiënt ervoor staat in zijn/haar revalidatie en kan er meer maatwerk geleverd worden.
4 criteria bij een VKB traject volgens KernKinetics
Wanneer het doel weer is om een pivoterende contactsport (bijvoorbeeld voetbal, handbal, hockey of basketbal) te beoefenen dienen de volgende 4 criteria te worden nagestreefd bij een VKB traject. Dit wordt bij KernKinetics dan ook altijd meegegeven aan de patiënt, orthopeed en behandelend fysiotherapeut:
- De (nieuwe) VKB moet voldoende stabiliteit geven: gemeten met klinische testen en nagemeten met de Kneelax (liefst onder de norm van 4 mm verschil met niet aangedane been) in KernKinetics.
- De basiskracht in de Quadriceps en Hamstrings het liefst links/rechts niet meer verschil dan 10%. Daarnaast zou de Hamstrings/Quadriceps verhouding een goede ratio (55-70%) moeten hebben en dient de kracht het liefst te voldoen aan normwaarden. Dit wordt gemeten in KernKinetics op de Biodex volgens het laatst aanbevolen protocol:
(Isokinetic hamstring and quadriceps strength interpretation guideline for football (soccer) players with ACL reconstruction: a Delphi consensus study in the Netherlands, van der Horst en van Denderen, 2022).
De resultaten worden gespiegeld aan de normwaarden uit het recente artikel van v. Melick et al. (Quadriceps and hamstrings strength reference values for athletes with and without ACL reconstruction who play popular pivoting sports, including soccer, basketball and handball: a scoping review. Nicky van Melick, PT, PhD1 Walter van der Weegen, PhD1 Nick van der Horst, PT, Ph). - De Performance testen (Hoptesten van Gustavsson) dienen niet meer dan 10% verschil links/rechts geven en goed kwalitatief uitgevoerd kunnen worden. Het liefst gemeten onder voorvermoeidheid en onder dezelfde ecologische voorwaarden als de weer uit te beoefenen sport. Deze testen worden uitgevoerd bij de lokaal behandelende Fysiotherapeut.
- Er is geen angst bij de patiënt voor het opnieuw geblesseerd raken. Ook dit is te beoordelen (liefst met valide vragenlijsten) bij de lokaal behandelende fysiotherapeut.
De eindbeslissing voor Return to Play ligt altijd bij de lokaal behandelend fysiotherapeut die gedurende het gehele VKB-revalidatietraject het meest met de patiënt heeft samengewerkt en daarom het beste de inschatting kan maken of iemand “er weer klaar voor is”.
Met KernKinetics hopen we aan deze moeilijke beslissing een steentje bij te kunnen dragen en zo de kans op een nieuwe blessure aan de knie (incidentie recidief op dit moment nog 20-25%!) aanmerkelijk te verkleinen.