Skip to content

Dry needling

Klik op een praktijk bij jou in de buurt en plan meteen een afspraak in.

Middenbeemster
Monnickendam
Purmerend
Volendam
Zaandam

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode die wordt gebruikt voor het beïnvloeden van spierspanning. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de energie in het lichaam. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een pijnlijke plek in een spier, die naast lokale pijn, ook vaak uitstralende pijn geeft. Het triggerpoint wordt veroorzaakt door een overbelasting of stoornis in het bewegingsapparaat.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Pijn en/of stijfheid in een spier
 • Pijn ‘op afstand’ (referred pain)
 • Bewegingsbeperking
 • Krachtsverlies
 • Tintelingen
 • Pijnontwijkend gedrag, anders bewegen
 • Koude, warmte, rillingen, duizeligheid, hoofdpijn
DSC_2511

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • Door een onverwachte beweging, verstapping, verdraaiing of val
 • Door een verkeerde houding
 • Door overbelasting
 • Door (sport)blessures
 • Na een operatie of periode van immobilisatie (gips, sling)

Dry needling behandeling
De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna wordt in de spieren, die mogelijk uw pijn veroorzaken, specifiek gezocht naar triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van triggerpoints via het gericht aanprikken met een naaldje. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan, dit noemen we een ‘twitch’. Dit geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt oefeningen en gerichte adviezen om de verbeterde situatie te kunnen behouden.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een behandeling fysiotherapie. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Bekijk hier onze folder over dry needling.

Bekijk de video over Dry Needling

Op welke locatie wilt u behandeld worden?

Onze specialisten staan voor u klaar.

Back To Top