skip to Main Content

De hamstring, ook wel de achterdijbeenspier(en), is de verzamelnaam voor de drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen: de musculus biceps femoris, de musculus semitendineus en de musculus semimembranaceus. Deze drie spieren van de hamstring lopen van het zitbeen naar het onderbeen. De hamstring zorgt ervoor dat je je benen kunt buigen en vanuit het heupgewricht naar beneden kunt buigen.

Hamstringblessure

Bij een blessure aan de hamstring is het weefsel van een van de hamstrings beschadigd. Meestal is de hamstringblessure een sport gerelateerde blessure. De hamstringblessure kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer er een onverwachte beweging gemaakt wordt, een sprintje getrokken wordt of wanneer een explosieve start wordt ingezet of bij plotseling remmen.

Wat is een hamstringblessure

Bij een blessure aan de hamstring ontstaat een plotselinge felle pijn in het bovenbeen. Dit kan voelen als een messteek of zweepslag en gaat gepaard met een gevoel van kramp. De pijn speelt met name op bij het buigen of strekken van het been. In erge gevallen kan lopen zelfs moeilijk gaan. In sommige gevallen ontstaat er na een paar dagen een bloeduitstorting op de achterkant van het bovenbeen en wordt dit gedeelte stijf.

Wat kunt u doen bij een hamstringblessure

Voor een snel herstel van de hamstringblessure raden wij het volgende aan:

  • Leg een drukverband aan op de plaats van de blessure
  • Koel de getroffen spier, bijvoorbeeld door ijs in een theedoek te wikkelen en dat op het been te leggen
  • Koel gedurende een aaneengesloten periode van 15 minuten en herhaal dit vier tot zes keer op een dag.

Bij een hamstringblessure is het verder van belang om voldoende rust te nemen. Wanneer u geen rust neemt, zullen de klachten niet voorbij gaan. Om het herstel te versnellen, kunt u bij Kernpraktijken onder begeleiding oefentherapie doen om weer sneller op het sportveld te kunnen staan. Neem contact op met een van onze praktijken voor goed advies van onze sportfysiotherapeuten.

Back To Top