skip to Main Content

Epte – Echogeleide Percutane Electrolyse

Wat is Epte?

Epte is een innovatieve behandelmethode voor chronische, slecht genezende peesklachten. (tendinopathieen)

Epte-therapie is ontwikkeld in Spanje en wordt hier al enkele jaren veelvuldig en succesvol toegepast. In Nederland is Eptenog relatief nieuw en onbekend.

Bij Epte wordt onder echogeleiding een naaldje in de pees gebracht. Een elektrische prikkel zorgt daarna voor het therapeutische effect.

Bekijk onze folder over Epte

Epte klein 2

De Epte behandeling is bedoeld om de vicieuze cirkel van pijn te doorbreken en wordt ondersteund met een speciaal trainingsprogramma om de pezen weer sterker en beter belastbaar te maken

Tendinopathieen zijn chronische peesblessures van o.a. achillespees, elleboog, schouder, hielspoor, kniepees. Deze blessures staan bekend om hun hardnekkige karakter.

Juist deze aandoeningen zijn uitstekend te behandelen met Epte.

Maar wat is nu eigenlijk de reden dat die pezen vaak zo slecht herstellen?

Aan de hand van de “donutmetafoor” leggen we uit waarom “traditionele” behandeling van peesproblemen vaak faalt. Stel jezelf een degeneratieve pees voor als een donut.

Het deeg is het gezonde weefsel. Het gat stelt het gedegenereerde peesweefsel voor. Dit degeneratieve weefsel doet niet meer mee in de mechanotransductie van de rest van de pees. Mechanotransductie is een belangrijk mechanisme waarbij mechanische stress (rek of druk) invloed uitoefent op een cel. Belastingprikkels komen niet goed aan in dit gedeelte van de pees. Training alleen zal in dat geval dan ook vaak niet leiden tot blijvend resultaat.

Met training zal het omliggende gezonde peesweefsel belastbaarder worden en zullen klachten wellicht verminderen. Maar in feite behandelen we dan alleen de donut en niet het gat. Het degeneratieve deel wil je juist in de behandeling betrekken. Dit is het moment waarop Epte om de hoek komt kijken. Epte pakt ook deze zone specifiek aan. Training met als doel de belastbaarheid van de gehele pees te vergroten heeft vervolgens wel kans van slagen.

Hoe ziet de Epte behandeling eruit?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat Epte onderdeel is van een totaalbehandeling van peesklachten. Geen behandeling op zich. Hier komen we later nog op terug.

Met behulp van echografie wordt de juiste locatie bepaald. Het dunne naaldje wordt in de pees geprikt. Daarna wordt gedurende 1-2 minuten een hele lichte elektrische stroom toegediend. Met de stroom wordt een proces gestart waarmee uw pees gezonde nieuwe vezels gaat aanmaken. Het prikken kan licht gevoelig zijn. De behandeling wordt meestal niet als pijnlijk ervaren, maar als kortdurend ‘oncomfortabel’.

Werking Epte

Bij tendinopathieen verandert de zuurgraad van het peesweefsel. EPTE stuurt een elektrische lading door het aangedane weefsel precies op de plek waar het nodig is. EPTE wekt een fysiologische ontstekingsreactie op. Dit leidt tot de volgende lokale effecten:

 • de PH-waarde verhoogt en de zuurgraad normaliseert
 • de bloedcirculatie verbetert
 • de migratie van metabole stoffen naar de laesie wordt gestimuleerd
 • tenocyten worden aangezet tot de aanmaak van nieuwe, trekvaste collagene vezels

Er ontstaat een gunstig milieu voor het herstel van het peesweefsel. De voorwaarden voor herstel zijn weer aanwezig.

Oefenprogramma

Denk nu niet dat Epte alle peesproblemen in z’n eentje op gaat lossen. Het is geen wondermiddel! Epte is voorwaarde scheppend om tot een optimaal behandelresultaat te komen. De beste resultaten worden geboekt wanneer Epte gecombineerd wordt met de juiste adviezen en een specifiek oefenprogramma.

De oefeningen zijn bedoeld om de pees treksterk te maken en de vezels in de goede richting te laten groeien. Zonder oefeningen groeien de nieuwe vezels kriskras in alle richtingen en dat is niet sterker.

Resultaat

De pijnklachten worden meestal in 4-6 behandelingen minder en u kunt meestal in ongeveer 3 maanden uw activiteiten weer volledig gaan hervatten. Het kan wel een half jaar duren voordat de pees op het echobeeld weer helemaal goed is. Zo lang gaan we niet door met de therapie omdat de pijn in de meeste gevallen al over is.

Voordelen van Epte

 • De behandeling is nagenoeg pijnvrij
 • Na 4-6 behandelingen in de meeste gevallen duidelijke pijnvermindering.
 • Weinig bijwerkingen, soms 1-2 dagen een beurs gevoel

Epte en wetenschappelijke evidentie

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van Epte is in volle gang en laat positieve uitkomsten zien. Duizenden (inter)nationale collega’s die al met Epte werken zijn zeer enthousiast over de resultaten van de methode.

Welke peesblessures zijn geschikt voor Epte?

 • Pijn net onder de knieschijf, kniepees (jumpers knee)
 • Pijn aan de achillespees (achillodynie)
 • Chronische elleboogpijn, epicondylitis lateralis (tenniselleboog)
 • Chronische schouderpijn (supraspinatuspees)
 • Hielspoor (fasciitis plantaris)

Beschikbare praktijken

Zaandam

Back To Top