skip to Main Content

Hernia betekent letterlijk ‘breuk’ of uitpuiling. Een rug- of nekhernia betekent dat er een tussenwervelschijf uitpuilt buiten de normale tussenwervelschijfruimte. Dit is meestal onderin de rug of in de middenhals regio. Een rughernia kan zorgen voor klachten zoals uitstralende pijn in billen, been en soms de voet. Een nekhernia geeft uitstraling in arm en hand. Dit ontstaat doordat de uitpuiling drukt op een uitredende zenuwwortel. Ook uw huid kan anders aanvoelen (gevoelloos of juist geïrriteerd). Soms kunt u last hebben van krachtverlies in bepaalde spieren.

Wat kunt u doen aan een rug- of nekhernia?

Bij een hernia zorgt een combinatie van rust en oefentherapie meestal voor verbetering. Uw fysiotherapeut bij Kernpraktijken kan u hierbij begeleiden. Daarbij geven we ook praktische adviezen voor uw houding tijdens bijvoorbeeld zitten en tillen. We zorgen gelijktijdig dat uw lichaam in conditie komt of blijft.

Soms kan alleen een herniaoperatie in het ziekenhuis oplossing bieden. De fysiotherapeut bij Kernpraktijken overlegt met u de opties en houdt ruggenspraak met uw huisarts of specialist. Na een operatie begeleiden wij u naar een goed herstel, wij hebben ervaring en postoperatieve behandelprotocollen.

Rugklachten na herniaoperatie 

Wanneer u herstelt van een herniaoperatie, kan uw fysiotherapeut u op verschillende manieren ondersteunen. Met behandeling, maar ook met begeleiding en praktische adviezen voor uw houding en dagelijkse activiteiten als opstaan, zitten, lopen en tillen. 

Bekijk onze folder over Rughernia

Back To Top