skip to Main Content

Heupartrose is een veel voorkomend probleem bij, met name, oudere mensen.Bij Heupartrose is het kraakbeen in de heup beschadigd, waardoor het heupgewricht minder flexibel is. Dit leidt tot pijnklachten.

Wat is heupartrose?

In de gewrichten zit kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat een gewrichtsoppervlak glad is zodat er een soepele beweging mogelijk is. Wanneer het kraakbeen aangetast is, zorgt dit voor een beperking van de beweeglijkheid. Artrose is een degeneratieve aandoening aan het gewricht, hetgeen betekent dat het kraakbeen is aangetast.

Bij heupartrose wordt het gewrichtskraakbeen in het heupgewricht steeds dunner. Daarom wordt heupartrose ook wel aangeduid als heupslijtage. Soms is deze slijtage zelfs zo erg dat de beschermende werking van het kraakbeen is verdwenen. Het gewricht kan dan worden aangetast.

Wat zijn de oorzaken van heupartrose?

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor heupartrose. Veelal ontstaat heupartrose door ouder worden. Naarmate je ouder wordt, stijgt ook de kans op het ontwikkelen van heupartrose. Slijtage is daarom een geoorloofde term. Artrose in de heup kan ook ontstaan door veelvuldig overbelasten, bijvoorbeeld door bepaalde sporten. Daarnaast kan er ook artrose ontstaan in het heupgewricht als je een ongeluk hebt gehad waarbij de heup een zware klap heeft moeten opvangen.

Klachten bij heupartrose

Heupartrose veroorzaakt vaak een nare pijn diep in de lies. Deze pijn treedt vaak op bij opstarten, lopen, traplopen of lang stilstaan. In het beginstadium treedt de pijn niet op tijdens een inspanning maar meestal pas enkele uren daarna. In een later en vergevorderd stadium is de pijn de hele dag door aanwezig. Meestal is deze in de ochtend het ergste.

Wat kan fysiotherapie doen?

Bij heupartrose is het kraakbeen in het heupgewricht beschadigd, wat meestal pijn en stijfheid veroorzaakt. Deze aandoening gaat niet meer over, maar uw fysio- of manueel therapeut bij Kernpraktijken kan u wel helpen er zo goed mogelijk mee te leren leven. We brengen samen met u het probleem in kaart en maken een behandelplan. U leert oefeningen om de spieren rondom het probleemgewricht te trainen en uw conditie te verbeteren.

We hebben binnen Kernpraktijken zelfs een speciaal kernprotocol ontwikkeld waar precies instaat wat de beste behandeling is voor bij heupartrose. Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten werken volgens dit protocol.

Back To Top