Kent u dat? U loopt over niets vermoedend over straat en ineens maakt uw enkel een zwieper omdat u een afstapje verkeerd inschatte. Of tijdens het sporten zet u uw voet net verkeerd neer waardoor uw enkel dubbel klapt.
In principe zorgt een reflex via je ruggenmerg ervoor dat je, zonder het bewust door te hebben, de spieren van je onderbeen aan spant om er voor te zorgen dat je niet door je enkel zwikt. Maar soms gaat het niet goed en dat maakt iedereen vroeg of laat wel een keer mee.
Wat is een verzwikte enkel?
Bij een verstuiking van de enkel is de voet plotseling naar binnen geklapt. Hierdoor komt de band aan de buitenkant van de enkel onder druk te staan en rekt uit of scheurt in. Dit heeft een verzwikte enkel tot gevolg.
Bij een verzwikte enkel voelt u een acute scherpe pijn, meestal aan de buitenkant van de enkel. De ergste pijn wordt na een paar minuten minder, waarna u vaak al weer voorzichtig kunt lopen. Toch blijft het wel een tijdje pijnlijk om op uw voet te staan. Na de verstuiking kan uw enkel gaan zwellen en er kan een blauwe plek ontstaan aan de buitenkant van uw voet.
Wat kunt u doen bij een verzwikte enkel?
Een enkelverstuiking gaat meestal vanzelf over. Probeer de enkel na de verstuiking zo snel mogelijk te koelen om de zwelling tegen te gaan. Het liefst met de schoen aan, omdat de zwelling dan niet verder uit kan zetten en de schade niet verergert (indien er sprake is van een breuk). Koel uw enkel 15 tot 20 minuten met koud stromend water of met ijs (omwikkeld door een handdoek). Herhaal dit vier tot vijf keer.
Wanneer de enkel heel dik en pijnlijk is, kan het prettig zijn om een drukverband aan te (laten) leggen. In deze fase is tape of een brace niet handig omdat de zwelling kan veranderen gedurende de dag. ’s Morgens uit bed lijkt het wel beter te gaan maar zodra u gaat staan zakt het bloed en vocht weer naar beneden. Strakke bandages zorgen er voor dat de boel gaat afknellen, wat kan zorgen voor pijn en een vertraagd herstel.
Om het lichaam te helpen de zwelling af te laten nemen is het verstandig het pijnlijke en dikke gewricht hoog te leggen. Dat betekent: met het been languit op de bank of op tafel, met een dik kussen onder de voet zodat deze hoger ligt dan de romp. Als de pijn het toelaat kunt u in deze positie voorzichtig wat rondjes draaien met de voet en de enkel buigen en strekken.
Wat kan fysiotherapie doen?
Wanneer u na bovenstaande tips nog steeds veel pijn heeft, of nog niet kunt steunen op de enkel, raden wij u aan om bij ons langs te komen. Herstel van een fors verzwikte enkel kan namelijk >3 maanden duren. Na een enkel verzwikking is gedoseerde beweging onmisbaar voor een goed herstel. Bij Kernpraktijken voert u oefeningen uit onder deskundige begeleiding. Zo weet u zeker dat u voldoende oefent, maar ook weer niet te veel.