Peesklachten
Wat zijn peesklachten?
Een pees is een stevige structuur, die een spier verbindt met een botstuk. De kracht en energie uit de spier wordt via de pees overgedragen op het bot waardoor beweging in een gewricht kan ontstaan. Peesblessures komen veel voor. Veel vaker dan spier of slijmbeursblessures. Bij peesklachten is er pijn tijdens of na belasten. En soms is er ook start of ochtendpijn. De intensiteit van de pijn kan variëren.
Veel voorkomende peesklachten:
- Achillespees
- Kniepees
- Tenniselleboog en golferselleboog
- Schouderpees
- Hielspoor, fasciitis plantaris
De fysiotherapeuten bij Kernpraktijken kunnen u helpen om zo snel mogelijk van uw klachten af te komen! Dus aarzel niet, maak een afspraak en kom bij ons langs. Na een grondige analyse van uw klachten gaan wij u begeleiden met bij het herstel.
Hoe ontstaan peesklachten?
Bij peesklachten is er een disbalans tussen de mate van belasting en belastbaarheid van de pees. Er wordt vaak gedacht dat een pees overbelast is, maar vaak is dit niet altijd het geval. Pezen zijn namelijk bedoeld om flink te kunnen belasten, maar ze hebben wel voldoende rusttijd nodig.
Daarnaast zijn ook een aantal persoonlijke factoren belangrijk. Zo speelt leeftijd zeker een rol: oudere pezen hebben langere hersteltijd nodig en zijn ook minder sterk. Ook andere aandoeningen zoals Diabetes of Reuma kunnen de balans in de pezen verstoren. Daarnaast weten we dat rokers ook eerder peesklachten kunnen krijgen.
Hoe kan fysiotherapie u bij peesklachten helpen?
Peesklachten zijn vaak langdurige blessures, 3 tot 6 maanden is een normale hersteltermijn. Het is belangrijk dat u inzicht heeft in uw klachten en weet wat u juist wel en niet moet doen. Hierbij kan de fysiotherapeut u helpen. Voor de diagnostiek van peesklachten kan echografie gebruikt worden. Hiermee kunnen we onder andere de ernst bepalen.
De behandeling van peesklachten kan bestaan uit: