skip to Main Content

Wat is handtherapie

Een handtherapeut is in eerste instantie opgeleid als fysiotherapeut of ergotherapeut. Door het volgen van extra opleidingen en specialisaties, specialiseert de therapeut zich in de werking van de hand en pols. De hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar, het bestaat uit 29 botten, 30 gewrichten, meer dan 40 spieren en talloze bandjes, bloedvaten en zenuwen. Dit allemaal zorgt ervoor dat de hand beweegt met veel kracht of juist enorme precisie. De handen spelen een grote rol in ons leven en om deze reden kan een kleine aandoening of blessure grote effecten hebben. Zelfs een kleine aandoening kan al effect hebben op de hand en soms zelfs op de gehele arm. De handtherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met een letsel of aandoening van de hand en/of pols.

Voor wie is handtherapie geschikt

Je kunt voor de volgende klachten direct worden doorverwezen door uw huisarts/specialist of zelf langskomen.:
Pols-, hand- en vingerletsel zonder een operatie (conservatief behandeld), zoals een breuk, een gewricht dat uit de kom geweest is, het afscheuren van een pees en soortgelijke klachten; Pees-, gewrichts- en zenuwletsels welke behandeld worden met een operatie, het carpaal tunnel syndroom, de ziekte van Dupuytren en andere chirurgische ingrepen aan uw hand, bijvoorbeeld na een ongeval;

Overbelastingsklachten en CANS (voorheen RSI genoemd) zoals peesontstekingen en peesschedeontsteking (zoals een tenniselleboog, M. Quervain, triggerfinger) en zenuwbeklemming (carpaal tunnel syndroom enzovoort);

Overige aandoeningen zoals o.a. gewrichtsslijtage en gewrichtsontsteking (artrose, reuma), neurologische aandoeningen (hemiplegie, spasticiteit) en huidbeschadigingen.

Waar bestaat een behandeling handtherapie uit

De hand is een zeer belangrijk en ingewikkeld lichaamsdeel. Bij klachten na bijvoorbeeld overbelasting, blessure of na een operatie is een specialistische aanpak van groot belang. Handtherapie is gericht op revalidatie van letsels en/of aandoeningen aan de handen, op het trainen, verbeteren van mobiliteit, kracht, coördinatie en belastbaarheid. Tijdens de therapie ligt de focus op het opheffen van stoornissen en optimaliseren naar maximale inzetbaarheid arm-, pols- en handfunctie.

Bekijk de specialist:

Paula Bonhof 

Petra Bouthoorn 

Rianne Kuit

Ron Kras

Beschikbare praktijken

Middenbeemster
Purmerend
Volendam
Zaandam

Back To Top