Skip to content

Duizeligheid

Klik op een praktijk bij jou in de buurt en plan meteen een afspraak in.

Middenbeemster
Purmerend
Volendam
Zaandam

Duizeligheid is een veelvoorkomende klacht. Een draaierig, zweverig of licht gevoel in uw hoofd, het idee dat u niet stevig op uw benen staat of gaat vallen. Het kan een onzeker gevoel geven en het brengt u soms letterlijk en figuurlijk uit balans. Duizeligheid kan vele oorzaken hebben. BPPD is een vorm van duizeligheid die goed te behandelen is met fysiotherapie.

BPPD – Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid

Bij de helft van de patiënten is de oorzaak van de duizeligheid een aandoening van het binnenoor, waar het evenwichtsorgaan in ligt. De meest voorkomende binnenooraandoening is BPPD. 
BPPD kenmerkt zich door kortdurende acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen, bijvoorbeeld als u gaat liggen en/of bij omdraaien in bed. De draaiduizeligheid is zeer heftig maar duurt kort, gewoonlijk minder dan een minuut.
Soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel. De klachten zijn uitputbaar, dat wil zeggen dat herhaling van de snelle hoofdbewegingen de klachten doet verminderen of tijdelijk verdwijnen.

Wat is de oorzaak van BPPD

De BPPD ontstaat doordat oorsteentjes in het binnenoor losraken en door snelle positieverandering neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot draaiduizeligheid. In de meeste gevallen is hiervoor geen duidelijke oorzaak aantoonbaar.

Behandeling van BPPD

De fysiotherapeuten van Kernpraktijken hebben ruime ervaring met de behandeling van BPPD.
 Door middel van een specifieke handgrepen (bijvoorbeeld de Epleymanoeuvre) worden de loszittende oorsteentjes verplaatst naar het oorspronkelijke deel van het evenwichtsorgaan en kunnen daar weer (vast)hechten. Hierdoor kunnen de oorsteentjes niet meer leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen waardoor er geen duizeligheid meer optreedt. Ook kunnen de oefeningen volgens Brandt en Daroff worden gebruikt bij BPPD. Deze herhalingsoefeningen van rechtop zitten naar zijligging zorgen voor training en compensatie waardoor men eerder klachtenvrij is.

Beloop van BPPD

Het woord ‘benigne’ geeft aan dat het om een goedaardige vorm van duizeligheid gaat, die binnen enkele weken tot maanden spontaan kan verdwijnen. In enkele gevallen komt de duizeligheid terug of blijkt de duizeligheid toch langer aan te houden.

Andere oorzaken van duizeligheid:

  • Hyperventilatie. Met name de chronische hyperventilatie kan tot atypische duizeligheidsklachten leiden.
  • Ziekte van Ménière.
  • Infectie van het evenwichtsorgaan en/of de evenwichtszenuw, oftewel neuritis vestibularis.
  • Andere, uiteenlopende oorzaken bijvoorbeeld door bloeddrukproblemen, een doorbloedingsstoornis van de hersenen of door bijwerking van medicijnen.
  • In circa 15% van de gevallen wordt er geen duidelijke oorzaak voor de klachten gevonden

Op welke locatie wilt u behandeld worden?

Onze specialisten staan voor u klaar.

Back To Top