Skip to content

Waarom een Totale Heupprothese?

heupartrose komt veel voor en kan vervelende liesklachten veroorzaken. Bij ernstige heupartrose is het gewrichtskraakbeen vaak zo erg beschadigd, dat de pijn alleen verminderd kan worden door middel van een heupprothese. Er zijn verschillende technieken om een nieuwe heupprothese te plaatsen. Het is aan de specialist om te beslissen welke techniek wordt toegepast.

Veel mensen hebben profijt van het inzetten van een heupprothese. Veel patiënten zullen na de operatie van hun pijnklachten verlost zijn en meer beweeglijkheid in het heupgewricht ervaren.

Wat kan fysiotherapie doen?

Na het inzetten van uw heupprothese, moet u zes weken met krukken lopen. Veelal mag u de dag na de operatie weer proberen om een stukje te lopen onder begeleiding van uw fysiotherapeut. Bij een nieuwe heup prothese zijn er bepaalde bewegingen (zoals te ver buigen van de heup, met de benen over elkaar zitten e.d.) die u beslist niet mag uitvoeren de eerste 6 weken. Onze fysiotherapeuten zullen u dit uitleggen. Daarnaast krijgt u instructies mee hoe u het beste de trap op kunt komen en kunt opstaan uit een stoel of bed. Ook krijgt u oefeningen om de beweeglijkheid van de heup te bevorderen. De oefeningen kunt u in het begin liggend op bed doen, maar in een latere fase ook zittend of staand.

Na de ziekenhuisopname, zult u aan de slag gaan met een fysiotherapeut uit bij u in de buurt. De oefeningen worden uitgebreid. Revalidatie na een heupprothese duurt gemiddeld 3-6 maanden.

Na het inzetten van een heupprothese is beweging onmisbaar voor een goed herstel. Bij Kernpraktijken voert u oefeningen uit onder deskundige begeleiding. Zo weet u zeker dat u voldoende oefent, maar ook weer niet te veel.

Haal sneller je einddoel door gerichter te trainen met Kernkinetics

Back To Top