Skip to content

Wat is een stijve schouder?

Een stijve schouder (frozen shoulder) heeft te maken met een ontsteking van het gewrichtskapsel. De ontsteking zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel, dat het gewricht omsluit, verdikt en verschrompelt. Hierdoor ontstaat stijfheid en zal de schouder minder flexibel bewegen en pijnlijk zijn. Een stijve schouder is een aandoening die het meeste voorkomt bij vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar. De oorzaak is nog onbekend en treedt op bij 1-2 % van alle schouderklachten.

Klachten bij een stijve schouder

Een stijve schouder veroorzaakt zeurende en/of stekende pijn. Deze pijn kan voortdurend aanwezig zijn, maar dit hoeft niet. Vaak hebben mensen met een stijve schouder vooral ’s nachts pijn. De pijn zit aan de buitenkant van de schouder en vaak ook in de bovenarm. De beweeglijkheid van de schouder neemt af. Hierdoor kan een stijve schouder nogal wat beperkingen met zich meebrengen bij de dagelijkse bezigheden. Zaken als aan- en uitkleden, autorijden en tillen boven het hoofd lukken niet meer goed.

Bekijk onze folder over Stijve schouders

Het beloop van een stijve schouder

Het beloop van een stijve schouder is in drie fasen op te delen:

  1. De ‘verstijvende’ fase. Deze fase kan zes weken tot maximaal negen maanden duren. De pijn neemt geleidelijk toe en de beweeglijkheid van de schouder neemt af.
  2. De ´frozen´of ´bevroren´ fase. In deze fase neemt de pijn aan de schouder geleidelijk af, maar de stijfheid blijft. Deze fase kan tussen de vier en negen maanden duren.
  3. De ‘ontdooiende´ fase. In deze fase is er weinig pijn meer en komt de beweeglijkheid in de schouder langzaam terug. Deze fase duurt tussen de vijf maanden en twee jaar.

Wat kan fysiotherapie doen?

Een juiste diagnose is essentieel. Het is belangrijk om te weten wat er aan de hand is en hoe lang het ongeveer gaat duren. Verder is het van belang om vast te stellen in welke fase van het proces uw schouder zich bevindt. De fysiotherapeut kan u adviseren in welke fase u juist wel of niet moet oefenen. En welke rekoefeningen wel of niet geschikt zijn voor uw schouder. Indien de (nachtelijke) pijn heel heftig is, kan er worden gekozen voor een injectie, dit in samenwerking met de huisarts/ specialist Voor het grootste gedeelte hersteld een stijve schouder vanzelf. Om de stijve schouder zo goed mogelijk te laten herstellen, kunt u terecht bij een fysiotherapeut van de Kernpraktijken.

Back To Top