Skip to content

Pijnklachten rondom de knieschijf worden ook wel patellofemorale klachten genoemd. De knieschijf (patella) speelt een belangrijke rol in het overbrengen van krachten van bovenbeen naar onderbeen. De knieschijf glijdt in een groeve van het bovenbeen (femur) waarbij de vorm van het gewricht samen met de bovenbeenspieren zorgen voor de stabiliteit van dit ‘patellofemorale gewricht’.

Hoe ontstaan patellofemorale klachten?

Pijnklachten rondom de knieschijf kunnen ontstaan door overbelasting tijdens het sporten, door een val op de knie of door spierzwakte van de bovenbenen. Vormafwijkingen van de knieschijf, een andere stand van de benen (X-benen) of voeten (doorgezakte voeten) kunnen het herstel van deze klachten beïnvloeden.

Hoe kan uw fysiotherapeut u hiermee helpen?

Eerst achterhaalt de fysiotherapeut de oorzaak van de klachten rondom de knieschijf met een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) en onderzoek van de knie en andere betrokken gewrichten, zoals de enkel, heup en lage rug. Ook kijkt de fysiotherapeut in het onderzoek naar specifieke bewegingen die vaak pijn doen, zoals hardlopen, traplopen of het gaan zitten en opstaan. De fysiotherapeut bespreekt met u het behandelplan en geeft adviezen om de klachten te verminderen. Vaak zijn oefeningen voor kracht en coördinatie nodig om te herstellen én om te voorkomen dat klachten terugkomen. Soms worden tapetechnieken toegepast om de training te ondersteunen.

In alle Kernpraktijken werken fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van klachten rondom de knieschijf. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en passen het behandelprotocol aan op uw klachten en doelen.

Back To Top