Reuma - Artrose
Reuma
Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor 132 aandoeningen aan gewrichten, spieren, pezen en/of organen. Door een ontregeld afweersysteem ontstaan chronische ontstekingen en/of slijtage in die structuren. Bijna alle vormen van reuma gaan gepaard met pijn, zwelling en stijfheid.
Reuma komt op alle leeftijden voor, maar bij vrouwen twee keer zo vaak als bij mannen. Meer dan 2 miljoen mensen zijn gediagnosticeerd met een vorm van reuma en leven dagelijks met pijnklachten, stijfheid en/of vermoeidheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen.
Reuma kan in 3 categorieën worden ingedeeld:
- Ontstekingsreuma: zoals bijvoorbeeld Reumatoïde Artritis, Bechterew, Lupus en ziekte van Sjögren.
- Poly-Artrose: slijtage van het kraakbeen in meerdere gewrichten met ontstekingen in het gewrichtskapsel, de meest voorkomende vorm van Reuma in Nederland.
- Weke delen reuma: ontstekingen in de zachte delen van het bewegingsapparaat zoals de spieren, pezen, huid en banden. Bijvoorbeeld Spierreuma en Fibromyalgie.
De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch en kennen een wisselend verloop. U kunt er vaak niet van genezen. Zonder behandeling kunnen de klachten erger worden. Met een goede behandeling kunnen uw klachten verminderen en kan de reumatische aandoening tot rust komen. Wel kunnen goede en minder goede periodes elkaar afwisselen.
Wat is de oorzaak van reuma?
De oorzaak van reuma is niet volledig bekend, het afweersysteem lijkt de vergissing te maken om structuren van het eigen lichaam aan te vallen in plaats van te beschermen. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht spelen waarschijnlijk een rol. Sommige vormen van reuma zijn erfelijk: mensen bij wie reuma in de familie voorkomt hebben meer kans om door de ziekte getroffen te worden. Heeft u eenmaal een bepaalde vorm van reuma, dan is de kans echter niet groter dat u ook een andere vorm van reuma krijgt.
Hoe kan fysiotherapie u bij reuma helpen?
De behandeling door een fysiotherapeut richt zich op het opheffen of verminderen van de beperkingen in de dagelijkse activiteiten. Om dat mogelijk te maken hebben zij aandacht voor het soepel maken en houden van de gewrichten, het vergroten van de spierkracht en het verbeteren van de conditie. De behandeling heeft ook als doel, u te leren zo zelfstandig en verantwoord mogelijk te bewegen en is gericht op het laten toenemen van uw kennis over uw lichaam en het omgaan met de ziekte. Dit gebeurt bijna altijd met voorlichting en oefentherapie. Omdat het belangrijk is regelmatig te oefenen en in beweging te blijven, zult u van de fysiotherapeut instructies krijgen over hoe (vaak) u oefeningen kunt doen en advies over gezond en verantwoord sportief bewegen.
Artrose
Wat is artrose?
Artrose is vrij vertaald slijtage oftewel een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruitgaat. Het kan in alle gewrichten van het menselijk lichaam voor komen. Als de slijtage in éen of enkele gewrichten voorkomt valt dat niet onder Reuma. Als slijtage in meerdere (symmetrische) gewrichten voorkomt, in een gevorderd stadium verkeert en gepaard gaat met ontstekingen in het kapsel van het gewricht valt dat wel onder Reuma.
Er zijn bepaalde gewrichten waarin artrose vaker voorkomt. Dit zijn de nek, de onderrug, de knieën, de heupen en de duim. Artrose is een chronische, langzaam toenemende aandoening. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd aan het achteruitgaan voordat er klachten ontstaan. Artrose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij oudere mensen verdwijnt dit verschil en komt het bij mannen en vrouwen ongeveer even vaak voor. Artrose kan zich op elke leeftijd voordoen. De kans erop wordt wel groter naarmate iemand ouder is.
Wat is de oorzaak van artrose?
Men denkt dat de oorzaak van versnelde artrose ligt in het ‘overbelasten’ van de gewrichten als gevolg van zware beroepen zoals stukadoors en schilders of langdurig werken in dezelfde houding (computer e.a.). Daarnaast kan de oorzaak liggen in het aanwezig zijn van onderliggende kwalen als bijvoorbeeld reumatoïde aandoeningen, een doorgemaakt trauma of een verslechterde voedingstoestand van het gewricht (mogelijk als gevolg van roken of hart- en vaatproblematiek).
Hoe kan fysiotherapie u bij artrose helpen?
Als patiënt met artroseklachten in knie of heup wordt u bij Kernpraktijken volgens de laatste richtlijnen behandeld. Doel is om patiënten zo optimaal mogelijk te laten functioneren in het dagelijks leven met zo min mogelijk pijnklachten. Het behandelplan wordt opgesteld in overleg met de patiënt rekening houdend met de ernst van de artrose en de beperkingen in het dagelijks leven. Het is aangetoond dat een behandeling bestaande uit goede voorlichting en oefentherapie vaak heel effectief is bij mensen met artrose. Soms is ook pijnstilling nodig.
Artrose gaat helaas niet over, maar door een juiste behandeling en aanpassing van uw belasting kan het zeer leefbaar worden en blijven.