Valpreventie
Wat is valpreventie?
Als oudere word je steeds kwetsbaarder en helaas komt een val regelmatig voor. Het is belangrijk om de valincidenten voor te zijn en gevaarlijke situaties te vermijden. Met behulp van een specifiek onderzoek en behandelprogramma kunnen we mensen die valgevaarlijk zijn, preventief begeleiden.
Valongevallen vormen een belangrijk en toenemend probleem onder ouderen. Een valongeval is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Iedere 4 minuten wordt er een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp opgenomen omdat hij gevallen is.
Een val veroorzaakt vaak veel leed. Lichamelijk, door kneuzingen of een breuk, maar ook geestelijk. Ouderen die gevallen zijn, zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Die angst zorg ervoor dat ze bepaalde situaties of activiteiten mijden. Niet meer naar de biljartclub, de koffie-inloop of de vriendin drie straten verderop. Vaak leidt dat tot eenzaamheid en een slechtere conditie.
Hoe komt het dat u valt?
Nog altijd is er een stijgende lijn in het aantal valongelukken, evenals letsel na een val. Eén derde van de mensen van 65 jaar en ouder valt minimaal 1 keer per jaar. 10% van de valpartijen heeft ernstige gevolgen, vooral een gebroken heup komt veel voor. 25% van de gebroken heupen veroorzaakt blijvende invaliditeit en in 25% van de gevallen overlijdt de persoon.
“Ouderdom komt met gebreken”, vaak ontstaan door chronische ziekten. Denk hierbij aan hart-, vaat- en longklachten. Ook mentale factoren kunnen een rol gaan spelen, zoals concentratieproblemen of vergeetachtigheid. Daarnaast nemen bij het ouder worden kracht, lenigheid, conditie en de balans af. Door één of meerdere gebreken wordt het steeds lastiger om zelfstandig te blijven functioneren en wordt het risico op een valincident groter.
Wat zijn de oorzaken van verhoogd valrisico?
- De omgeving, zoals ongelijke bestrating op stoepjes. Maar ook kleedjes in huis of gladheid in de douche
- Medicatie met bijwerkingen als sufheid en duizeligheid
- Een lage bloeddruk
- Een verminderd zicht of gehoor
- Een vitamine D tekort
- Fysieke factoren, zoals een verminderde balans, conditie, kracht, lenigheid en stijfheid
Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
De fysiotherapeut zal eerst samen met u bekijken of u valgevaarlijk bent en waarom u valgevaarlijk bent. Daarnaast wordt bepaalt of een valpreventieprogramma voor u zinvol is. Een valpreventieprogramma is een gericht oefenprogramma waarbij de fysieke factoren (onder andere balans en kracht) aan bod komen. We werken binnen Kernpraktijken met verschillende valpreventieprogramma’s namelijk:
- Beweeginterventie In Balans
- Otago oefenprogramma
Bekijk hier onze folder over valpreventie.