Skip to content

Schouder

Schouderklachten staan in de top 3 van meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat. De schouder is een complex gewricht. Het gewricht bestaat uit een kop en een kom. De kop is het ronde uiteinde van de bovenarm en de kom is onderdeel van het schouderbladwaar de kop in beweegt. Het sleutelbeen zit weer vast aan het schouderblad en vormt ook een gewricht (het AC-gewricht).

Er zijn veel verschillende schouderaandoeningen, zoals:

  • Tendinopathie – Peesontsteking
  • Bursitis – Slijmbeursontsteking
  • Frozen shoulder – Stijve schouder
  • Peesruptuur – Gescheurde pees
  • Schouderluxatie – Schouder uit de kom
  • Schouder instabiliteit
  • Humerusfractuur – Bovenarmbreuk
  • Claviculafractuur – Sleutelbeenbreuk
  • Schouderprothese – Nieuwe schouder

Daarnaast zijn er veel verschillende operaties aan de schouder waarna revalidatie nodig kan zijn.

De fysiotherapeut bij Kernpraktijken kan u helpen zo snel mogelijk van uw klachten af te komen, aarzel dus niet en kom langs. Zij zullen u na grondige diagnostiek met advies, behandeling en begeleiding verder op weg helpen.

Klik op een praktijk bij jou in de buurt en plan meteen een afspraak in.

Middenbeemster
Monnickendam
Purmerend
Volendam
Zaandam

Tendinopathie – Schouderpeesontsteking

Wat is een schouderpeesontsteking?

De meeste blessures van de schouder hebben te maken met geïrriteerde pezen. Dit noemen we een peesontsteking of tendinopathie. Rondom het schoudergewricht zitten een aantal pezen die geïrriteerd kunnen zijn. In de meeste gevallen is de supraspinatuspees de boosdoener van uw klachten. Deze zorgt onder andere voor het heffen van uw arm.

Symptomen:

  • Pijn boven op de schouderkop en/of buitenzijde van de bovenarm
  • Pijn bij het heffen van de arm
  • Pijn bij bewegingen zoals jas aandoen, arm op de rug brengen
  • Pijn bij liggen op de schouder

Hoe ontstaat een schouderpeesontsteking?

Een peesontsteking in de schouder ontstaat meestal door overbelasting. Maar ook houding speelt een rol bij het ontstaan van de klachten. Soms kan er juist sprake zijn van onderbelasting, waardoor een pees verzwakt is.

Hoe kan fysiotherapie u bij een schouderpeesontsteking helpen?

Een goede diagnostiek en analyse is belangrijk bij een peesontsteking. Vaak spelen namelijk meerdere factoren een rol. Bij de schouder is ook een goede mobiliteit van nek en bovenrug belangrijk om klachten te voorkomen of te laten herstellen. En ook de houding is een aandachtspunt. Voor diagnostiek kan eventueel echografie ingezet worden. Om de ernst te bepalen en om te differentiëren tussen de pees en slijmbeurs.

De behandeling bij een peesontsteking kan bestaan uit o.a. oefentherapie, manuele therapie, shockwave en/of Epte. Gerichte oefeningen zijn nodig om uw pees sterker te maken. Het herstel van een peesontsteking kan variëren van een paar maanden tot een jaar. De fysiotherapeut kan u begeleiden tijdens dit proces.

Bursitis – Slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs, of bursa, is een soort zacht stootkussentje gevuld met vloeistof dat de wrijving tussen weefsels vermindert. Daarnaast dempt een slijmbeurs plotseling inwerkende krachten bij het stoten of vallen. In de schouder zit een slijmbeurs tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak. De slijmbeurs kan geïrriteerd raken, dit noemen we een slijmbeursontsteking of bursitis. Een slijmbeursontsteking komt vaak voor in combinatie met een peesontsteking.

Symptomen:

  • Pijn boven op de schouderkop en/of de buitenzijde van de bovenarm
  • Drukgevoeligheid
  • Veel pijn bij heffen van de arm
  • Nachtelijke pijn (?!)

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking kan vrij acuut en zonder bekende oorzaak ontstaan. U wordt wakker met hevige pijn en kunt uw arm niet goed meer optillen vanwege de pijn. Gerichte medicatie of een injectie door de huisarts is meestal een goede oplossing voor de klacht. Een slijmbeursontsteking kan ook ontstaan in combinatie met andere aandoeningen van de schouder, zoals een peesontsteking. De behandeling door de fysiotherapeut richt zich dan op het weer goed functioneren van de gehele schouder.

Hoe kan fysiotherapie u bij een slijmbeursontsteking helpen?

De fysiotherapeut kan u begeleiden bij het herstel en meebeslissen in de overweging om een injectie te laten plaatsen. Met gerichte adviezen en oefeningen kunnen we u helpen om uw schouder weer goed te laten bewegen. Daarnaast wordt uitleg gegeven over hoe je dergelijke klachten in de toekomst zou kunnen voorkomen.

Frozen shoulder – Stijve schouder

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder of stijve schouder ontstaat als gevolg van een ontsteking van het gewrichtskapsel. Dit veroorzaakt een pijnlijk en stijf schoudergewricht.

Symptomen:

  • Pijn. Deze kan continu of aanvalsgewijs optreden, is zeurend of stekend van aard en wordt vooral ’s nachts ervaren. De pijn zit meestal rond de schouder en bovenarm, maar kan ook uitstralen tot en met de onderarm.
  • Stijfheid. Een bewegingsbeperking van de schouder in alle richtingen, waarbij u moeite kunt hebben met bijvoorbeeld aan- en uitkleden, de arm op de rug brengen, haren wassen of heffen van de arm.

Hoe ontstaat een frozen shoulder?

Soms ontstaat een frozen shoulder na een val of operatie, maar meestal ontstaat deze spontaan en dus zonder duidelijke oorzaak. Een stijve schouder komt het meest voor tussen 40 en 70 jaar en vaker bij vrouwen, bij mensen met diabetes en/of schildklieraandoeningen.

Hoe kan fysiotherapie u bij een frozen shoulder helpen?

Een frozen shoulder herstelt in principe uit zichzelf, maar dit kan tussen de 12 en 36 maanden duren. Om dit proces zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, is deskundige begeleiding van de fysiotherapeut belangrijk. Samen met je fysiotherapeut kun je achterhalen in welke fase de schouder zich bevindt en of er factoren zijn die het herstel belemmeren, zodat hier een oplossing voor gevonden kan worden. Ook kun jij bij een fysiotherapeut terecht met al je vragen zodat je zeker weet dat je op de juiste manier met je schouder omgaat om het natuurlijk herstel te bevorderen.

Het beloop van een frozen shoulder is in drie fasen op te delen:

  • Fase 1: De ‘verstijvende’ fase. Deze fase kan 4 tot 9 maanden duren. De pijn staat op de voorgrond en gaat gepaard met toenemende stijfheid van de schouder. Vaak is ook de nachtrust verstoord door de pijn.
  • Fase 2: De ´frozen’ of ´bevroren´ fase. Deze fase kan 4 tot 12 maanden duren. In deze fase neemt de pijn aan de schouder geleidelijk af, maar de stijfheid blijft aanwezig. Pijn is er alleen bij eindstandige bewegingen.
  • Fase 3: De ‘ontdooiende´ fase. Deze fase kan 4 tot 16 maanden duren. In deze fase is er weinig pijn meer en komt de beweeglijkheid van de schouder langzaam terug tot normaal niveau.

De begeleiding en behandeling is afhankelijk in welke fase uw schouder zich bevindt. De behandeling kan bestaan uit:

  • Uitleg over het proces; bepalen van de ernst en fase.
  • Advies tegen de pijn, zoals pijnstillers of een injectie. Dit wordt in overleg met de huisarts bepaald.
  • Advies over (slaap) houding, beweging en werk.
  • Losmaken van gewrichten en spieren rondom de schouder en schouderblad.
  • Oefeningen ter bevordering van de beweeglijkheid van de schouder.

Bekijk hier onze folder over Frozen Shoulder.

Peesruptuur – Gescheurde schouderpees

Wat is een gescheurde schouderpees?

Een pees zit aan het uiteinde van een spier. De pezen zitten vast aan het bot aan de bovenkant van de bovenarm. Hier komt de meeste kracht op tijdens onze dagelijkse handelingen, werk en sport. Rondom het schoudergewricht zitten een aantal pezen die belangrijk zijn voor de stabiliteit en functie van de schouder. Dit heet de rotator cuff. Als een pees beschadigd is, noemen we dit een scheur of een ruptuur. Er zijn verschillende soorten scheuren, een volledige scheur of een gedeeltelijke scheur.
Symptomen bij een gescheurde pees:

  • Krachtsverlies. Hierdoor ervaren mensen moeite met het optillen van de arm (heffen).
  • Pijn. Dit kan in rust zijn, maar meestal vooral bij bewegen van de arm.

Hoe ontstaat een gescheurde schouderpees?

Een scheur in een pees kan ontstaan door een val of een ander trauma waarbij er een plotselinge kracht op de schouder komt. Dit kan een ruk van een hond zijn of wanneer je iets zwaars moet tillen. Bij ‘oudere’ pezen (boven 60 jaar) of kwalitatief slechte pezen (bijvoorbeeld door gebruik van bepaalde medicatie of door andere ziektes/aandoeningen) kan een scheur ook ‘spontaan’ ontstaan bij gewone dagelijkse bewegingen.

Hoe kan fysiotherapie u bij een gescheurde schouderpees helpen?

De fysiotherapeut zal uw schouder onderzoeken om te kijken of een pees gescheurd is en welke schouderpees eventueel beschadigd is. Hiervoor zijn een aantal specifieke testen. Er kan ook een echo worden gemaakt om te bekijken of de pees gescheurd is.

Met fysiotherapie en oefeningen is het mogelijk om de functie van de schouder te verbeteren. We zien vaak goed herstel door oefentherapie. Een operatie is dus lang niet altijd noodzakelijk bij een gescheurde pees. Dit hangt af van de grote van de scheur, leeftijd, pijn en disfunctioneren. En ook wat voor soort werk of sport iemand doet.

Schouderluxatie – Schouder uit de kom

Wat is een schouder uit de kom?

Bij een schouder die uit de kom is, zit de bovenarm niet meer op zijn plaats in de schouderkom. Een schouder uit de kom wordt een luxatie genoemd. In de meeste gevallen schiet de schouder naar voren uit de kom, maar naar onderen of achteren is ook mogelijk. Een schouder uit de kom geeft veel pijn en moet door een arts teruggezet worden.

Hoe ontstaat een schouder uit de kom?

Een schouder kan uit de kom schieten door een ongelukkige val op de arm, een ongeluk, of tijdens sport. Het schouderkapsel is opgerekt en soms is het labrum beschadigd. Het labrum is een kraakbeen randje rondom de schouderkom, dat belangrijk is voor de stabiliteit.

Als de schouder al een keer uit de kom is geweest, is de kans op herhaling groter. Bij mensen met hypermobiliteit van gewrichten of bij bepaalde bindweefsel aandoeningen is de kans op een luxatie ook groter.

Hoe kan fysiotherapie u bij een schouder uit de kom helpen?

Allereerst moet de schouder door een arts weer in de kom worden gezet. Daarna kan de fysiotherapeut u begeleiden bij het herstel. Met gerichte adviezen en oefeningen kunnen we u helpen om uw schouder weer goed te laten bewegen.

Schouderinstabiliteit

Wat is schouderinstabiliteit?

Het schoudergewricht is qua bouw van de botten het meest instabiele gewricht van het lichaam. De kop is groot en de kom is ondiep. Bij schouderinstabiliteit blijft de kop van de bovenarm tijdens bewegingen niet in het kommetje van het schouderblad. Soms is de instabiliteit zo groot dat de schouder uit de kom schiet. Op de rand van de ondiepe kom ligt het labrum. Dit is een rand van zacht weefsel die de kom dieper maakt en de vorm van een kopje geeft en zorgt ervoor dat de kom iets dieper en groter wordt. Zowel het kapsel, het labrum, de omliggende spieren als de coördinatie zijn belangrijk voor de stabiliteit van de schouder.

Bij schouderinstabiliteit voelt de schouder als het ware ‘los’ aan. U kunt pijn hebben tijdens (werp)bewegingen bij sport, maar ook bij onverwachte bewegingen in het dagelijks leven.

Hoe ontstaat schouderinstabiliteit?

Bij schouderinstabiliteit laat het gewrichtskapsel te veel beweging toe, het is te ruim om voldoende stevigheid te geven aan het gewricht. Ook kan het labrum beschadigd zijn waardoor de kom minder stabiel is geworden. Schouderinstabiliteit kan ontstaan doordat de schouder uit de kom is geweest, of omdat er sprake is van algehele hypermobiliteit van kapsel en banden. Ook kan het zijn dat de diepe kleine spieren van de schouder (rotator cuff) onvoldoende functioneren. De kracht en coördinatie van deze spieren zijn belangrijk voor de stabiliteit van de schouder.

Hoe kan fysiotherapie u bij schouderinstabiliteit helpen?

Met gerichte oefeningen kan de fysiotherapeut u helpen om de stabiliteit van uw schouder te verbeteren. Het versterken van de schouderspieren en de coördinatie van de spieren rondom de schouder is hierbij belangrijk. In sommige gevallen is een operatie nodig.

Humerusfractuur – Gebroken bovenarm

Wat is een gebroken bovenarm?

Bij een val op de bovenarm kan de arm breken. We spreken dan van een humerusfractuur. De arm kan op verschillende plekken gebroken zijn namelijk.

  • Net onder de schouder (subcapitale humerusfractuur).
  • In het midden van de bovenarm (humerusschachtfractuur).
  • Of net boven en/of doorlopen in het ellebooggewricht (supracondylaire humerusfractuur).

Hoe ontstaat een gebroken bovenarm?

Een gebroken bovenarm ontstaat door een val of ongeluk.

Hoe kan fysiotherapie u bij een gebroken bovenarm helpen?

Een arts bepaald of de arm geopereerd moet worden of dat er gekozen wordt voor een conservatief traject met fysiotherapie. Als er wordt gekozen voor een conservatief traject draagt u de eerst een aantal weken een sling om de breuk zo goed mogelijk te laten herstellen. De fysiotherapeut kan u begeleiden bij het herstel. Met gerichte adviezen, oefeningen en mobilisatie technieken kunnen we u helpen om uw schouder weer goed te laten bewegen.

Claviculafractuur – Sleutelbeenbreuk

Wat is een sleutelbeenbreuk?

Het sleutelbeen is het bot dat vanaf de voorzijde van de schouder naar het borstbeen loopt. Bij een val kan dit botstuk breken. Dit komt vaak bij wielrenners voor. Bij een breuk is er veel pijn en kunt u de arm niet goed bewegen. Als er weinig verplaatsing heeft plaatsgevonden van de twee botdelen van het sleutelbeen is een operatie niet nodig. Bij een meer ingewikkelde breuk wordt het sleutelbeen tijdens een operatie weer aan elkaar vastgezet.

Hoe ontstaat een sleutelbeenbreuk?

Een gebroken sleutelbeen ontstaat door een val of ongeluk. Het komt vaak voor bij wielrenners.

Hoe kan fysiotherapie u bij een gebroken sleutelbeen helpen?

Een arts bepaald of u geopereerd moet worden of dat er gekozen wordt voor een conservatief traject met fysiotherapie. Als er wordt gekozen voor een conservatief traject draagt u de eerst een aantal weken een sling om de breuk zo goed mogelijk te laten herstellen. De fysiotherapeut kan u begeleiden bij het herstel. Met gerichte adviezen, oefeningen en mobilisatie technieken kunnen we u helpen om uw schouder weer goed te laten bewegen.

Schouderprothese – Nieuwe schouder

Wat is een schouderprothese?

Een schouderprothese is een ‘nieuwe schouder’. Er bestaan twee typen schouderprothesen. Afhankelijk van de conditie van de spieren en pezen rondom de schouder zal een keus worden gemaakt voor een ‘gewone’ (anatomische) prothese of een ‘omgekeerde’ (reversed) prothese.

Wanneer een schouderprothese?

Een schouderprothese wordt geplaatst als iemand aanhoudend veel pijn of beperkingen heeft van de schouder. De indicaties voor een schouderprothese zijn:

  • Bij ernstige slijtage van het schoudergewricht
  • Bij een niet meer te repareren scheur in de pezen rond de schouder
  • Bij gecompliceerde breuken van de schouder

Hoe kan fysiotherapie u bij een schouderprothese helpen?

De fysiotherapeut kan u begeleiden bij het herstel na een operatie. Met oefeningen, mobilisatie technieken en adviezen helpen wij u op weg zodat u uw arm weer goed kunt gebruiken.

Revalidatie na een schouderoperatie

Na een schouderoperatie is fysiotherapie van essentieel belang om tot een goed eindresultaat te komen. De schouderspecialisten bij Kernpraktijken kunnen u begeleiden bij het herstel met advies, mobilisatie technieken en oefentherapie. De revalidatie na een operatie is een intensief en langdurig traject (half jaar tot een jaar).

Er zijn veel verschillende schouderoperaties, zoals:

  • Hechten van een gescheurde pees (cuff repair)
  • Hechten van het labrum
  • Inkorten van het sleutelbeen (AC resectie)
  • Inkorten van het gewrichtskapsel
  • Ruimte maken onder het schouderdak
  • Schouderprothese

Bekijk hier onze folder over schouderklachten.

Op welke locatie wilt u behandeld worden?

Onze specialisten staan voor u klaar.

Back To Top