Ga naar hoofdinhoud

Bekkenfysiotherapie

Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in de bekkenbodem en het gebied daaromheen, zoals de lage rug, de buik en het bekken. De bekkenbodemspieren hebben een heel belangrijke functie in het lichaam en klachten hieraan kunnen daarom ook heel vervelend zijn. Bekkenklachten komen trouwens zowel bij mannen als vrouwen voor, en bij jong en oud.

We hebben voor bekkenfysiotherapie ook een speciale folder. Hierin kunt u de belangrijkste informatie vinden, inclusief de contactgegevens van onze praktijken. U kunt hieronder ook direct contact met ons opnemen.

Klik op een praktijk bij jou in de buurt en plan meteen een afspraak in.

Middenbeemster
Volendam
Zaandam

Wat is bekkenfysiotherapie?

Met bekkenfysiotherapie helpen we je om weer (meer) controle te krijgen over je bekken. Je leert wat hun taak is en hoe je ze aanstuurt: hoe span je ze en hoe ontspan je ze? We kijken ook naar het gebied rondom de bekkenbodem, dus je lage rug en buik. Zo komen we tot een behandeling die je klachten bij de kern aanpakt. Hierdoor zullen ze minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Deze klachten behandelt de bekkenfysiotherapeut

Als je bekkenbodem niet goed functioneert kan dat voor uiteenlopende klachten zorgen. Denk aan problemen bij het plassen en ontlasten, maar ook tijdens gemeenschap.

Je kunt bij de bekkenfysiotherapeut terecht voor de volgende klachten:

  • Urineverlies bij inspanning
  • Vaak last van hevige en plotselinge aandrang om te plassen
  • Verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen
  • Ongewild verlies van ontlasting
  • Moeite met ontlasten
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Pijn bij seks, problemen met het orgasme of erectieproblemen
  • Pijn in het bekken tijdens de zwangerschap

Toiletgedrag

Voor toiletgedrag hebben we een aparte folder met meer informatie. Hierin geven we advies om beter te kunnen plassen en ontlasten en vind je alle contactinformatie van onze praktijken.

Bekijk hier onze folder over toiletgedrag.

Urineverlies

Urineverlies is de meest voorkomende vorm van incontinentie. Een op de twintig mensen in Nederland heeft er last van. Soms is het maar een druppeltje, maar het kan ook zijn dat je ongewenst een straal of zelfs een hele plas verliest. Er zijn meerdere oorzaken die voor urineverlies kunnen zorgen. Het kan komen door overgewicht en bij vrouwen doordat je zwanger of net bevallen bent, of in de overgang zit. Bij mannen kan urineverlies optreden bij problemen met de prostaat, of na de behandeling van prostaatkanker. Bepaalde medicijnen hebben daarnaast urineverlies als bijwerking.

Bij het plassen spelen de bekkenbodemspieren een belangrijke rol. Deze zorgen ervoor dat je blaashals opengaat en je lichaam de urine zo af kan voeren. Maar als je bekkenbodemspieren niet goed werken, kan deze blaashals opengaan op momenten dat je dat niet wilt. De behandeling van onze bekkenfysiotherapeut zorgt ervoor dat je je bekkenbodemspieren (weer) leert controleren. Hierdoor zul je minder of zelfs helemaal geen last meer hebben van ongewenst urineverlies.

Overactieve bekkenbodem

Het is niet altijd zo dat je naar de bekkenfysiotherapeut gaat omdat je bekkenbodem niet sterk genoeg is. Soms werkt deze juist te hard en is er geen ruimte voor ontspanning. Dit noem je een overactieve bekkenbodem. Dit kan voor allerlei problemen zorgen, bijvoorbeeld tijdens het poepen of bij seks. Hieronder zie je welke klachten bij een overactieve bekkenbodem kunnen horen.

Dit zijn de klachten die kunnen wijzen op een overactieve bekkenbodem:

  • Pijn in de onderbuik, lage rug of rond de geslachtsorganen
  • Pijn hogerop in de buik of rug
  • Moeite met rustig en diep ademhalen
  • Terugkerende urineweginfecties
  • Vaginisme
  • Geen orgasme kunnen krijgen
  • Erectiestoornissen
  • Pijn bij de seks
  • Obstipatie
  • Moeite hebben met poepen
  • Pijn bij poepen
  • Aambeien/fissuren

De klachten kunnen ontstaan doordat je een moeilijke bevalling hebt meegemaakt, een seksueel trauma hebt, veel gepest wordt of bent, stress ervaart of een grote levensgebeurtenis hebt meegemaakt. Het kan kort gezegd heel veel oorzaken hebben.

Bekijk hier onze folder over toiletgedrag.

Uitscheuren tijdens de bevalling

Bij de bevalling moet je baby langs de bekkenbodem, die daardoor flink wordt opgerekt. Soms raken de huid, slijmvliezen en/of bekkenbodemspier hierdoor beschadigd. Soms is er ook schade aan de kringspieren van je anus. In dat geval wordt er medisch gesproken over een subtotaal- of totaalruptuur. Dit wordt ook wel uitscheuren genoemd. Bij een totaalruptuur word je geopereerd en daarna is bekkenfysiotherapie sterk aanbevolen

Uitscheuren kan namelijk tot vervelende klachten leiden, zoals moeite met je ontlasting ophouden, ontlastingsverlies, urineverlies, pijn bij gemeenschap en een gevoel van verzakking.

Bekijk hier onze folder over bekkenbodemfysiotherapie na een ruptuur.

Bekkenpijn

Bekkenpijn ontstaat vaak tijdens de zwangerschap. Door zwangerschapshormonen worden gewrichtsbanden in je bekkengebied losser en slapper en het bindweefsel en de spieren worden soepeler. Dit kan weer tot bekkenpijn leiden.

Bekijk hier onze folder over bekkenfysiotherapie.

Stuitpijn

Pijn in je stuitje wordt officieel Coccygodynie genoemd. Het kan verschillende redenen hebben, zoals dat je gevallen bent, een verkeerde houding hebt of bevallen bent en sindsdien stuitpijn hebt. Het kan ook zomaar ontstaan, zonder duidelijke oorzaak. Als je pijn hebt bij het zitten, opstaan en bijvoorbeeld fietsen, heeft dat mogelijk met je stuitje te maken.

Bekkenbodemcheck

Deze check is speciaal voor vrouwen die net zijn bevallen. Maak meteen een afspraak.

Bekijk hier onze folder over de bekkenbodemcheck.

Op welke locatie wilt u behandeld worden?

Onze bekken specialisten staan voor u klaar.

Back To Top