Skip to content

Wat is SpartaNova?

SpartaNova is een wetenschappelijk onderbouwde tool om uw risicoprofiel voor blessures in kaart te brengen. Door middel van uitgebreide testen op het gebied van kracht, lenigheid, coordinatie en stabiliteit onderzoeken we wat uw “zwakke schakels” zijn.

SpartaNova werd in 2010 opgericht samenwerking tussen de universiteit van Gent en de Vrije Universiteit Brussel. Het is hun missie om de sportwetenschap in de praktijk te brengen.

De meest recente wetenschappelijke inzichten over preventie, revalidatie, monitoring en training van sporters worden gebruikt en vertaald in een online middel dat gebruikt kan worden door fysiotherapeuten. De focus ligt hierbij op blessurepreventie, revalidatie en training.

Preventie

Hoe goed kent u uw eigen zwakke punten? En wat kunt u daar aan doen? Op basis van een korte of uitgebreide sportspecifieke screening zal uw SpartaNova expert een blessure risicoprofiel opmaken. Op basis daarvan krijgt u advies over de beste manier om te trainen en het risico op blessures te verminderen. Log in op uw eigen online account, zoek uw risicoprofiel en trainingsprogramma op en communiceer met uw fysiotherapeut. Elke risicofactor die getest wordt kan thuis bijgetraind worden met een minimum aan materiaal.

De globale screening (basic scan) is beschikbaar voor fietsers, explosieve sporters, duurlopers en bovenhandse sporters.

De meer uitgebreide en sportspecifieke screening is er voor 14 verschillende sporten, waaronder tennis, voetbal, hardlopen, zwemmen, skiën en wielrennen. Dit wordt nog altijd uitgebreid met nieuwe sporten.

Revalidatie

Een blessure oplopen is één ding, maar elke sporter weet hoe lastig het kan zijn om daarna weer terug op het oude niveau te komen. De revalidatie module van SpartaNova helpt u om op een veilige manier terug te keren naar uw favoriete sport en vermindert de kans op een nieuwe tegenslag. Met duidelijke rapportering van uw vooruitgang, evidence-based testing en de juiste oefeningen ben u snel weer op het goede spoor, vol vertrouwen en met een optimale conditie.

Deze “return to sports” module is beschikbaar voor sporters die herstellende zijn van een blessure aan rug, na een enkel, hamstring, schouder en de voorste kruisband.

Presteren

De performance module omvat prestatie- en andere tests die in opdracht van de eigen trainer, coach, fysiotherapeut of (sport)arts afgenomen worden om uw specifieke prestatieniveau te beoordelen en de gebieden te identificeren waar u meer gerichte training zou kunnen gebruiken. Testresultaten en trainingsprogramma’s kunnen online worden geraadpleegd op uw eigen account. Dezelfde trainer, coach, fysiotherpeut of (sport)arts die de opdracht tot de testen gaf, kan meekijken in de resultaten en de voortgang als “supervisor”. Dit maakt de communicatie tussen verschillende partijen erg makkelijk. Het is dus mogelijk om hele sportteams te testen en overzichtelijk in het systeem onder te brengen.

Kernpraktijken Fysiogroep Zaandam is de enige praktijk in de Zaanstreek waar met dit unieke concept gewerkt wordt! Neem contact met ons op voor meer informatie en het maken van een afspraak.

Beschikbare praktijken

Zaandam

Back To Top