Podologie
Podologie betekent voetkunde. Het is een wetenschap die zich richt op standscorrigerende therapie van de voeten. Dit betekent dat podologie zich bezig houdt met het voorkomen en behandelen van voetfunctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voortvloeiende klachten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van correctiezolen, ook wel inlegzolen of therapiezolen genoemd. Deze zolen vormen een balancerend oppervlak tussen voet en schoen, ondersteunen, corrigeren de voet en heffen een eventueel beenlengteverschil op.
Wat doet een podoloog
Een podoloog houdt zich bezig met uw voeten. Tijdens een podotherapeutisch onderzoek wordt uw looppatroon beoordeeld, de voetstand opgemeten en de bewegingsmogelijkheden van de voet bekeken om de oorzaken van uw klacht(en) op te sporen of te voorkomen.
Na een grondig voet- en houdings-/bewegingsonderzoek, metingen en het maken van een 2D voetscan, geeft de podoloog deskundig advies. Vaak zal gebruik gemaakt worden van echografie.
Indien het nodig is worden er individuele voorzieningen in de schoen (therapiezolen) of aan de voet (ortheses) aangebracht.
Wanneer is podologie iets voor u?
Klachten aan uw voeten zijn erg hinderlijk in uw dagelijks leven. Onze voeten zijn de pijlers waarop het hele lichaam rust. Wanneer u last heeft van pijn, snel vermoeide of branderige voeten heeft u hier contant last van. Een verkeerde stand of afwikkeling van de voeten heeft direct gevolgen voor de stand van de enkel, knie, heup, rug en nek. Uw podoloog kan u hierbij helpen.
De meest voorkomende klachten om een podoloog te bezoeken zijn:
- Artrose
- Groeipijn bij kinderen
- Reumatische en diabetische voet
- Voetafwijkingen (oa doorgezakte voet, holvoet)
- Algemene voetklachten (oa zwikken, hielpijn, voorvoetpijn, eelt)
- Houdingsgerelateerde klachten (zoals scoliose, knieklachten)
- Voeten met neurologische afwijkingen (tintelingen of gevoelloosheid)