Skip to content

Onder craniomandibulaire dysfunctie of kaakklachten verstaan we alle klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van de kaken of het kaakgewricht. Deze klachten veroorzaken vaak pijn in en rond het gewricht en geven vaak een uitstralende pijn naar de omgeving van het oor en het oor zelf. 

Oorzaak

Een van de grootste veroorzakers voor het ontstaan van kaakklachten is een min of meer continue overbelasting van het kaakgewricht. Deze overbelasting moet langere tijd aanwezig zijn aangezien het gewricht van nature een hoge belasting aan kan. Door de overbelasting kunnen de structuren van het gewricht zelf en de structuren rondom het gewricht beschadigd raken.

Andere oorzaken voor het ontstaan van de kaakklachten zijn:

  • Het niet goed glijden van de twee helften van het kaakgewricht waardoor het gewricht zo nu en dan op slot kan raken.
  • Het ontstaan van beschadigingen door een factor van buitenaf bijvoorbeeld een ongeluk.
  • Of door het aanwezig zijn van een te hoge spierspanning door stress of angst en ander lichamelijke aandoeningen.

Vaak is het ook een gewoonte van iemand om de kaken gedurende de dag en vaak ook ’s nachts op elkaar te houden.

Bij een normale belasting zijn de kaken alleen belast gedurende het eten en zijn ze alleen in beweging (maar niet belast) bij het praten. De rest van de tijd is het gewoonlijk dat de kaken los van elkaar zijn. Bij patiënten met kaakklachten is het vaak zo dat zij de kaken gedurende de gehele dag en ook ‘s nachts op elkaar gedrukt houden (met meer of minder kracht).

Door deze voortdurend aanwezige spanning op het gewricht en op de spieren kan er slijtage gaan ontstaan in het gewricht van de kaak. Door het op elkaar staan van de kaken kunnen er naast beschadigingen van het kaakgewricht en omliggende spieren en pezen ook beschadigingen ontstaan aan de tanden zelf. Deze kunnen op den duur vormen van slijtage gaan vertonen. Denk maar eens aan het tandenknarsen wat mensen onbewust in hun slaap doen.

De behandeling

De behandeling van kaakklachten is niet een behandeling die door één, maar door meerdere disciplines kunnen worden uitgevoerd. Bij de behandeling zijn voornamelijk kaakchirurgen, tandartsen, fysiotherapeuten en psychologen betrokken.

Uiteraard hangt het van de oorzaak van de klacht af welke disciplines het meest bij de behandeling betrokken zijn. De kaakchirurg is eigenlijk alleen bij de behandelingen betrokken wanneer er werkelijke schade aan het gewricht is ontstaan.

Omdat het ontstaan van de klachten vaak gebaseerd is op het hebben van een verkeerde gewoonte is het niet gemakkelijk om de patiënten te behandelen. Het afleren van een gewoonte is zeer complex.

Er zijn een aantal trucjes om een persoon te helpen bij het afleren van deze gewoontes. Allereerst is er een soort beetplaatje wat op de tanden geklikt kan worden. Hierdoor wordt de hoek van de kaken (als ze op elkaar staan) iets groter en dit is goed voelbaar voor de patiënt.  Tevens heeft het plaatje tot functie dat als er geknarst wordt geknarst wordt dit zo stabiel mogelijk gebeurd. Hiermee wordt bedoeld dat de kaken recht op elkaar blijven staan en niet langs elkaar heen kunnen schuiven.

Bij kernpraktijken is er geen CMD specialist aanwezig. Wel kunt u bij een manueel therapeut terecht in een van de kernpraktijken om uw klacht te laten beoordelen. De manueel therapeut onderzoekt wanneer de bewegelijkheid van het kaakgewricht verbeterd moet worden en er specifiek geoefend moet worden om de functie te verbeteren. Een aantal klachten van de kaak kunnen wij goed behandelen, indien wij uw klacht niet kunnen behandelen, zullen wij u verwijzen naar een CMD specialist.

U kunt bij alle praktijken van de kern terecht om uw klacht te laten beoordelen door een manueel therapeut.

Beschikbare praktijken

Middenbeemster
Purmerend

Back To Top