skip to Main Content

Bij de ziekte van Parkinson denk je niet meteen aan sporten, je zit in de medische molen: huisarts, medisch specialist, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist: er is veel medische aandacht voor je ziekte. Tegelijkertijd is het wetenschappelijk bewezen dat sporten zoals dansen en tai chi effectief is bij mensen met de ziekte van Parkinson. Zo is er nu ook voorzichtig onderzoek gedaan naar non contact boksen.

Conditietraining en doelgerichte handelingen

Tijdens (non contact) boksen worden het uithoudingsvermogen, snelheid, kracht, coördinatie, balans, het ruimtelijk inzicht en dubbeltaken getraind door hoog intensieve conditietraining te combineren met doelgerichte handelingen. Met deze combinatie wordt de neuroplasticiteit bevorderd. Neuroplasticiteit, is het vermogen van de hersenen om zich te herstellen. Dit aanpassingsvermogen van het zenuwstelsel kan de effecten verminderen van ongunstige veranderingen bij de ziekte van Parkinson.

Het wetenschappelijke onderzoek naar non contact boksen laat zien dat mensen met de ziekte van Parkinson vooruit zijn gegaan in het dagelijks functioneren en dat de training wordt ervaren als een goede uitlaatklep.

Een paar uitspraken:

  • “de training zorgt er voor dat ik mijzelf even geen patiënt meer voel.”
  • “het is fijn om in een klein groepje te sporten waarbij de mensen net als ik zijn.”

Parkinson Innovation Award

In 2014 heeft Sparking Boxing (non-contact boksprogramma), de Parkinson Innovation Award gewonnen. De ontwikkelaars achter dit project hebben vervolgens een scholing opgezet voor bokstrainers en fysiotherapeuten, zodat zij dit ook kunnen aanbieden aan mensen met de ziekte van Parkinson.

Bij Kernpraktijken Fysiotherapie Ooster Ee in Monnickendam is deze scholing door Leila Bessais afgerond. Naar aanleiding hiervan heeft zij een 10 wekelijkse pilot gedraaid in het najaar van 2018 met vier deelnemers. De inhoud van deze trainingen bestond uit een gezamenlijke warming up, non contact boks vormen met en zonder boks zak, diverse oefeningen gericht op balans en kracht en een gezamenlijke cooling down. Deze 10 wekelijkse pilot is zeer succesvol ontvangen bij de deelnemers. Naast het grote plezier, de spierpijn en de vermoeidheid na een training, voelden zij zich ook een stuk fitter. Op korte termijn zal er een vervolg aan dit succes worden gegeven.

Back To Top