Skip to content

Wandel je graag, maar krijg je tijdens het wandelen regelmatig last van je rug? Dat kan de wandelpret behoorlijk bederven. Gelukkig zijn deze klachten vaak eenvoudig op te lossen. Wij delen in deze blog graag zes tips met jou om rugklachten tijdens het wandelen te voorkomen. Maar eerst even nog de voordelen van wandelen op een rijtje:

 

Wat zijn de voordelen van wandelen?

  1. De zon is een natuurlijke bron van vitamine D. Deze vitamine hebben we nodig voor ons immuunsysteem, zodat het virussen en ziekten tegen kan gaan. Je kunt deze vitamine ook binnenkrijgen door middel van supplementen, maar het is natuurlijk veel aangenamer om de zon op je huid te voelen. 
  2. Met wandelen kun je veel calorieën verbranden zonder dat je je lichaam overbelast. Deze manier van bewegen heeft namelijk een lage impact op gewrichten en is daarom ook geschikt wanneer je last hebt van een blessure.
  3. Door te wandelen gaat je hartfrequentie omhoog en dit zorgt ervoor dat je hersenen ook worden geactiveerd. Tijdens een wandeling van 30 minuten komen er dus stofjes vrij in de hersenen, zoals serotonine. Dit stofje staat erom bekend dat je er blij van wordt. Zo kun je de spanning en stress van het dagelijks leven verminderen door een half uurtje te bewegen. Niet alleen positief voor de fysieke gezondheid, maar ook mentaal!

 

6 tips om rugklachten tijdens het wandelen te voorkomen:

  1. Draag goede wandelschoenen die de voet en enkel ondersteunen. Dit zorgt ervoor dat het gehele been en bekken in een rechte houding staan, waardoor de rug wordt gesteund.
  2. Kijk vooruit. Met name ouderen, maar ook jongeren, kijken naar beneden tijdens het lopen. Dit zorgt ervoor dat het gewicht van je hoofd steeds aan je rugspieren hangt en dit kan zorgen voor rugpijn. Probeer minimaal een paar meter voor je uit te kijken en geniet gelijk even van de mooie omgeving!
  3. Neem af en toe even pauze. Ga regelmatig even zitten op een bankje of terrasje om de rug te ontlasten. Je kunt ook een thermoskan meenemen en er een kleine picknick van maken in een mooie omgeving.
  4. Rek en strek! Maak je af en toe even zo lang mogelijk, rek de hamstrings en beweeg heen en weer. Zo voorkom je dat de spieren in één houding blijven en verkrampen.
  5. Begin rustig aan en bouw het tempo en de afstand langzaam op. Ga niet harder lopen dan voor jou prettig voelt en stop wanneer je lichaam aangeeft dat het genoeg is. Je kunt beginnen met 15 minuten en opbouwen naar 30 minuten.
  6. Start met looptraining bij een fysiotherapeut of in de sportschool om je uithoudingsvermogen op te bouwen voordat je naar buiten gaat. Een fysiotherapeut of fitnesstrainer kan voor jou een op maat gemaakt schema inzetten om je te helpen.

 

Heb je al rugpijn en wil je advies van een fysiotherapeut of wil je beginnen met looptraining om het lopen te verbeteren?

Neem dan contact op met Kernpraktijken praktijk via www.kernpraktijken.nl en maak een afspraak voor advies op maat.

Back To Top