Skip to content

Denk je dat je een burn-out hebt omdat je doodmoe bent en tot niets in staat? Alles, maar dan ook werkelijk alles, kost je te veel energie? Heb je zowel mentale als lichamelijke klachten en loop je daar al maanden mee? Dan is het belangrijk dat je nu aan de bel trekt en adequate hulp inroept om erger te voorkomen. Wist je dat je met behulp van psychosomatische fysiotherapie jouw lichamelijke burn-out klachten de baas kunt worden? Lees er in deze blog meer over. 

 

Wat is de oorzaak van een burn-out?

Als je lange tijd te veel spanning (stress) ervaart en het lukt je niet om goed met die spanning om te gaan, dan ligt een burn-out op de loer. Een burn-out ontstaat geleidelijk, door een langdurige disbalans tussen draaglast en draagkracht.

In elk leven komen stressvolle situaties voor. Maar de ene stressvolle situatie is de andere niet en de ene persoon is de andere niet. Er zijn nu eenmaal mensen die een groter risico op een burn-out hebben. Het zijn vaak enthousiaste, zorgzame, perfectionistische mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die nooit ‘nee’ zeggen, die een burn-out krijgen. Maar in principe kan iedereen overspannen of burn-out raken. Het is natuurlijk ook afhankelijk wat iemand allemaal voor z’n kiezen krijgt. Soms zijn er gewoonweg te veel stressvolle situaties achter elkaar over een langere periode.

 

Welke klachten heb je bij een burn-out?

Bij een burn-out heb je vaak te maken met drie of meer spanningsklachten zoals:

  • lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel
  • geestelijke moeheid: concentratie en geheugenproblemen
  • slaapproblemen
  • prikkelbaarheid, een kort lontje
  • niet tegen drukte of lawaai kunnen
  • gemakkelijk huilen
  • piekeren
  • een gejaagd gevoel

 

Daarnaast kun je jezelf machteloos voelen en het gevoel hebben dat je geen grip meer hebt op je leven. Het lukt gewoonweg niet om je dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.

Je kunt tevens, als reactie op je mentale klachten, fysieke klachten krijgen zoals: hoofdpijn, spierpijn in nek, schouders en rug, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen, maagklachten of buikpijn.

Wil je zeker weten of je een burn-out hebt? Test jezelf hier.

 

Hoe herstel je van een burn-out?

Het herstel loopt bij iedereen anders en in verschillend tempo, maar in principe kan iedereen goed herstellen van een burn-out. Bij een burn-out is er meestal sprake van een combinatie van factoren en een dieperliggende oorzaak. Neem altijd contact op met je huisarts. Hij of zij kan je desgewenst verwijzen naar een psycholoog of praktijkondersteuner. Door middel van cognitieve gedragstherapie kun je je gedachten en focus gaan verleggen en leer je anders met spanning om te gaan. Zo kun je het probleem bij de wortels aanpakken. Voor de behandeling van je stressgerelateerde lichamelijke klachten kan een behandeling bij de psychosomatisch fysiotherapeut een uitkomst bieden.

 

Wat kan een psychosomatische fysiotherapeut betekenen bij burn-outklachten?

Ervaar je lichamelijke klachten die door je burn-out veroorzaakt zijn, dan kunnen deze met behulp van fysiotherapie verminderen of overgaan. Onze psychosomatische fysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben. Hij/zij zal je op weg helpen om de disbalans tussen spanning en ontspanning op te heffen. Tijdens de behandeling neemt hij jouw complete plaatje in acht. Zowel de lichamelijke, psychologische als sociale aspecten, waaronder je leef- en werkomstandigheden worden tijdens de behandeling onder de loep genomen.

Bij burn-out gerelateerde klachten zal je fysiotherapeut zich ook richten op jouw lichamelijk welbevinden en conditie. Vaak is het zo dat je al langere tijd roofbouw hebt gepleegd op je lichaam. Je bent te lang doorgegaan met alle gevolgen van dien. Naast (mentale) rust, is de opbouw van je lichamelijke conditie bevorderlijk voor je algehele herstel. Dit moet je wel in een voor jou geschikt tempo doen. Onze psychosomatisch fysiotherapeut kan je daarin perfect begeleiden.

Voordat we een behandelplan opstellen, zullen we eerst met je alles op een rijtje zetten en met je overleggen waar je het meeste baat bij hebt. Elke behandeling is een op maat gemaakt persoonlijk plan.

 

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog?

Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij vertellen je graag meer over wat wij voor jou kunnen betekenen bij een burn-out. Bel of mail ons of gebruik het contactformulier op de website.

Back To Top