skip to Main Content

Dry Needling wordt steeds bekender in de fysiotherapie. Hoewel vaak wordt gedacht dat het een nieuwe behandeltechniek is, wordt het al meer dan 10 jaar gedaan door fysiotherapeuten in Nederland. Dry needling wordt gebruikt om zogenaamde triggerpoints te behandelen. Met een heel dun acupunctuur-naaldje wordt een triggerpoint aangeprikt. Als reactie daarop spant de spier even aan om daarna los te laten. Dit aanspannen en ontspannen gaat heel snel, als een soort reflex. Daardoor voelt het als een schokje of krampje in de spier.

Een triggerpoint wordt in de volksmond ook wel spierknoop genoemd. Bijna iedereen heeft hier en daar triggerpoints in spieren die veel gebruikt worden. Voel maar eens in de monnikskapspier, die van de nek naar het schoudergewicht loopt. Een triggerpoint voelt als een harde plek in het zachte en elastische spierweefsel. Die verharding kan behoorlijk pijnlijk zijn wanneer er op wordt geduwd! Gelukkig zorgen niet alle triggerpoints voor klachten.

Triggerpoints kunnen ontstaan door verschillende oorzaken:

  • Langdurige en milde overbelasting; bijvoorbeeld door repeterende werkzaamheden (schoonmaakwerk, fabriekswerk) of lang in dezelfde houding zitten (computerwerk, kappers, smartphone en tablet gebruik)
  • Korte en heftige overbelasting; bijvoorbeeld een acuut trauma zoals vertillen of een gewricht kneuzen tijdens een val
  • Door een grote blessure of groot trauma; bijvoorbeeld een hevige sportblessure waarbij meerdere structuren beschadigd zijn geraakt, bij een hernia of na een aanrijding.
  • Door psychologische factoren zoals langdurige emotionele stress, overspanning en burnout.

De triggerpoints die worden behandeld met dry needling geven een vage, doffe, moeilijk aan te wijzen pijn. Vaak is deze pijn te vinden in een karakteristiek pijnpatroon. Zo kunnen triggerpoints in de kleine bilspier een pijnpatroon langs de buitenzijde van het bovenbeen tot in de knie of zelfs tot in de enkel geven. En triggerpoints rond het schouderblad kunnen een pijnpatroon geven van de schouder via de elleboog tot in de hand. Het kan best verwarrend als de plek waar de dry needling behandeling wordt gedaan niet de regio is waar de pijn wordt gevoeld. Als er meerdere of grote triggerpoints in een spier zitten zorgt dit er voor dat de spier korter en strakker wordt. Daardoor kan de spier en het gewricht waarover de spier zijn functie heeft stijf en strak aanvoelen.

Worden uw klachten veroorzaakt door triggerpoints? Wilt u weten of een behandeling met dry needling u kan helpen? Uw fysiotherapeut bij Kernpraktijken kan u antwoord geven op al uw vragen.

Back To Top