Skip to content

Een manueel therapeut is iemand die na zijn of haar opleiding tot fysiotherapeut nog een driejarige master manuele therapie heeft gevolgd. Het is niet per se een specifieke behandeling, maar meer een verdieping op de reguliere fysiotherapie. En die verdieping is heel nuttig, legt manueel therapeut Lida Zwarthoed van Kernpraktijken Volendam De Garage uit.

De opleiding tot manueel therapeut heeft haar geleerd om verder te kijken dan alleen de plek waar iemand last van heeft. Zo kan ze achterhalen wat de oorzaak is van complexere klachten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je pijn hebt in je schouder, maar dat deze klachten veroorzaakt worden vanuit de nek of bovenrug.

Manuele therapie

Lida: “Wat ik geleerd heb in de manuele therapie-opleiding is om veel meer in de hele keten te denken. Als je bijvoorbeeld polsklachten hebt, die al ruim een half jaar aanwezig zijn, dan kan het zijn dat de manueel therapeut begint met het onderzoeken van de nek. Daar kunnen factoren aanwezig zijn, waardoor die pols niet herstelt.” Manueel therapeuten leren ook allerlei manieren om gewrichten te mobiliseren en manipuleren. “Dat is wat ze in de volksmond ook wel kraken noemen.”

Kraken

“Als je vroeger met een acute rugklacht kwam, omdat je de vaatwasser had uitgeruimd en het ‘in je rug schoot’, dan werd je gekraakt en ging het daarna een stuk beter. De manueel therapeut loste dan het probleem voor je op. ” Maar volgens Lida is het beeld van manueel therapeuten als krakers flink bijgesteld. “Mijn mening is dat je tegenwoordig veel meer de therapie door de patient zelf uit laat voeren.”

“Het moet een hulpmiddel zijn om mensen weer de controle over hun klachten terug te geven. Als iemand last heeft van zijn rug, dan geef ik uitleg, tips en oefeningen die diegene zelf kan doen om die rugklacht zo snel mogelijk weer onder controle te krijgen.”

Sowieso gebruikt Lida niet alleen haar kennis van manuele therapie wanneer ze klachten behandelt. “Ik ben ook algemeen fysiotherapeut en inmiddels al een jaar of twaalf à dertien aan het werk, waardoor je allerlei ervaringen opdoet die je meeneemt in je behandeling. Ik kijk naar iemand met alles wat ik tot nu toe geleerd heb.”

Bekijk de video over Manuele therapie

Neem contact op

Heb jij last van klachten of pijn die maar niet weg wil gaan, bijvoorbeeld rugklachten, nekklachten of polsklachten? Neem dan contact op met Kernpraktijken Volendam De Garage of een van onze andere praktijken. Wij helpen je graag herstellen.

Back To Top