Skip to content

Haptotherapie gaat erom dat je lichaam gevoelens met zich meedraagt en dat die gevoelservaringen op allerlei dingen invloed hebben. Je lichaamshouding, de manier waarop je (geen) contact legt met anderen, hoe je in je vel zit, of je een plek kunt geven aan je emoties, ga zo maar door. Sandra Pommerel van Kernpraktijken De Garage in Volendam is haptotherapeut in opleiding en legt het goed uit. “Je hoofd heeft een geheugen, maar je lijf heeft dat ook.”

Haptotherapie

Sandra volgt sinds 2,5 jaar de opleiding tot haptotherapeut. In die tijd heeft ze al een hoop dingen geleerd die tijdens haar werk als bekkenfysiotherapeut goed van pas komen. Dat is ook de reden dat ze haptotherapeut wil worden. Sandra merkte dat ze patiënten soms niet verder kon helpen met bekkenfysiotherapie, omdat de problematiek meer met gevoelservaringen te maken had. “Daar miste echt een stuk. Vroeger verwees ik mensen mensen dan door, maar dat is lastig als je al een vertrouwensband met iemand hebt. Mensen willen liever niet naar iemand anders toe.”

Haar oplossing: een opleiding volgen tot haptotherapeut, zodat ze haar patiënten voortaan zelf kan helpen. Haptotherapie combineert namelijk het lichamelijke met het gevoelsleven. Sandra: “De haptotherapeut brengt je weer wat meer in contact met je gevoel. Waar een psycholoog dat meer doet met je hoofd, en de fysiotherapeut alleen met het fysieke stukje van je lijf, legt de haptotherapeut de connectie daartussen.”

Sandra vertelt dat daar een grote behoefte aan is, want mensen voelen vaak niet goed wat hun lijf ze vertelt. “Dat wordt ons van jongs af aan afgeleerd. We worden altijd afgerekend op onze ratio. Haptotherapie is er daarom voor mensen die niet meer thuis zijn in hun eigen lijf, niet weten wat bij hen past, moeite hebben met nee zeggen, wenselijk gedrag vertonen, geen keuzes kunnen maken of moeite hebben met het aangeven van grenzen. Dat heeft allemaal te maken met gevoelservaringen.

Affectieve aanraking

“Een haptotherapeut richt zich op het aanspreken van je eigen vermogen om los te laten of te kiezen of om te veranderen. Dus emotionele of fysieke blokkeringen kunnen loskomen, herkend worden en verwerkt. De essentie is om cliënten opnieuw bewust te laten worden van hun aangeboren vermogen om zich open te kunnen stellen voor gevoelens en contact.” Hierdoor wordt het makkelijker om naar je interne kompas te luisteren.

Haptotherapeuten doen dat op verschillende manieren. Dat kan via gesprekken, ervaringsoefeningen of via aanraking. Sandra legt uit dat er grofweg twee soorten aanrakingen zijn, een functionele en een affectieve. Een fysiotherapeut raakt iemand functioneel aan, bijvoorbeeld als deze je pols bekijkt. “Dan geef jij je hand aan de fysiotherapeut en die gaat het dan onderzoeken. De haptotherapeut werkt met de affectieve aanraking, waarmee je contact maakt met mensen en ze hun eigen lijf kunt laten voelen.”

Haptotherapie en bekkenfysiotherapie

Hoewel ze haar opleiding nog moet afronden, hanteert Sandra nu al de principes en technieken van haptotherapie tijdens haar werk. Bekkenbodemklachten zijn vaak niet alleen fysieke problemen, het geheugen van je lijf neem je ook mee. Als je bekkenbodem te hard werkt, is er een grote kans dat je lijf daar, door een negatieve ervaring, spanning heeft opgeslagen. Dat kan een negatieve seksuele ervaring zijn, maar omdat je lang last hebt gehad van obstipatie of een pestverledenhebt.

“Dat is eigenlijk de reden dat ik de opleiding haptotherapie ben gaan doen. Je kunt iemand wel laten ontspannen, maar dan blijken er dingen in het geheugen van iemands lijf te zitten, waardoor het op slot blijft. En ik was ook wel toe aan een nieuwe uitdaging na vijftien jaar.”

Contact

Heb je last van klachten rond de bekken, zoals pijn bij gemeenschap, pijn in het kruisgebied, stuitpijn of andere bekkenbodemklachten? Neem dan contact met ons op en vraag naar Sandra Pommerel.

Back To Top