skip to Main Content

McKenzie therapie

Klik op een praktijk bij jou in de buurt en plan meteen een afspraak in.

Zaandam

McKenzie Methode®

De McKenzie Methode® ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie® (MDT) is een onderzoeks- en behandelmethode, die wereldwijd wordt gebruikt voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Deze methode is voornamelijk bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten, al dan niet met uitstraling naar benen of armen, maar kan ook toegepast worden bij behandeling van andere gewrichten.

Vaak is pijn aan het bewegingsapparaat `mechanisch’ van oorsprong. Dit wil zeggen dat dagelijkse bewegingen en houdingen de pijn veroorzaken. De Nieuw-Zeelandse fysiotherapeut Robin McKenzie ontdekte dat bepaalde bewegingen en houdingen de pijn vaak doen verdwijnen en optimaal bewegen kunnen herstellen.

Robin McKenzie geloofde dat de meeste patiënten kunnen leren zichzelf te behandelen als ze dit correct aangeleerd krijgen. Hij was van mening dat ‘zelfbehandeling’ de patiënt zelfstandiger maakt met minder medische interventies. De McKenzie Methode bevordert de mogelijkheden van het lichaam om zichzelf te genezen zonder medicatie, een operatie of andere passieve behandelingen.

MDT therapeuten zijn opgeleid om alle gebieden van het bewegingsapparaat te beoordelen en diagnosticeren. Dat betekent dat indien er een probleem is in of rond de wervelkolom, gewrichten en spieren, een MDT evaluatie geschikt kan zijn.

Hoe ziet een onderzoek en behandeling met McKenzie therapie eruit?

MDT begint met een vraaggesprek of intake waarbij de therapeut uw symptomen gedetailleerd in kaart brengt. Daarna wordt U gevraagd om een aantal bewegingen te doen en/of bepaalde houdingen aan te nemen. Het belangrijkste verschil met de meeste andere evaluaties is het gebruik van herhaalde bewegingen in plaats van één enkele beweging. De manier waarop uw symptomen en uw beweeglijkheid veranderen tijdens deze herhaalde bewegingen, voorziet de therapeut van informatie die hij kan gebruiken om tot uw mechanische diagnose te komen.

Elk McKenzie syndroom heeft zijn unieke karakter, welke gekenmerkt worden door specifieke reacties van uw pijn en beweeglijkheid op houdingen en herhaalde bewegingen zoals u dat in uw dagelijks leven ervaart. Met MDT wordt bepaald welke houding en oefening voor uw klacht op dit moment het beste is. Dit hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Ook kunnen we met MDT snel bepalen of deze therapie wel de beste keuze voor u is of dat u meer gebaat bent met een andere aanpak of verder onderzoek.

Met behulp van de informatie uit het onderzoek, zal de therapeut u specifieke oefeningen voorschrijven. En zal u advies krijgen over houdingen die u tijdelijk moet vermijden of juist tijdelijk moet gaan aanhouden. Indien nodig zal de therapeut het oefenen met manuele technieken ondersteunen totdat u zelf aan de slag kan. Het doel is om u zo effectief mogelijk te behandelen in zo weinig mogelijk sessies. Oefeningen die u vijf of zes keer per dag kan uitvoeren, hebben in een kortere periode een grotere effectiviteit dan een behandeling één of twee keer per week door de therapeut. De nadruk ligt op u, de patiënt, die actief wordt betrokken. Dit kan het aantal bezoeken aan de praktijk minimaliseren, waardoor u tijd en geld bespaart. Uiteindelijk kunnen de meeste patiënten zichzelf succesvol behandelen.

Door te leren hoe u uw huidige probleem zelf kan behandelen, verhoogt u uw kennis om het risico van een terugval te minimaliseren. U kan terugkerende symptomen sneller herkennen waardoor u op een veilige en effectieve manier de controle neemt over uw behandeling. Terugkerende problemen hebben meer kans om te worden voorkomen door middel van zelfbehandeling dan door passieve therapie waarbij alleen de therapeut iets doet.

Zelfevaluatie van rugpijn

  • Zijn er periodes op de dag dat u geen pijn heeft? Al is het maar 10 minuten?
  • Is de pijn beperkt tot gebieden boven uw knie of boven uw elleboog?
  • Heeft u meer dan één keer last gehad van lage rug- of nekpijn in de afgelopen maanden of jaren?
  • Verergerd uw pijn tijdens of direct na langdurig buigen of bukken; zoals bij het opmaken van een bed, stofzuigen, tuinieren, etc?
  • Heeft u meer pijn na een langere tijd zitten of tijdens het opstaan vanuit een zittende positie? Dat wil zeggen tijdens of na het tv-kijken of werken aan de computer?
  • Associeert u uw pijn met één bepaalde activiteit, maar bent u over het algemeen vrij van pijn wanneer u deze activiteit niet uitoefent?
  • Heeft u meer last als u inactief bent of gaat het niet beter als u actief bezig bent?
  • Neemt uw lage rugpijn af als u op de buik ligt? (Het is mogelijk dat u zich een minuutje slechter voelt voordat de pijn afneemt, in dat geval is het antwoord op deze vraag ja).
  • Neemt uw lage rugpijn af wanneer u wandelt?

Als u ja heeft geantwoord op meer dan 4 vragen, dan kan de McKenzie Methode u vooruithelpen. Als u ja heeft geantwoord op 3 of minder vragen, dan heeft u een gespecialiseerd onderzoek en behandeling nodig en moet u contact opnemen met een therapeut opgeleid in de McKenzie methode.

Op welke locatie wilt u behandeld worden?

Onze specialisten staan voor u klaar.

Back To Top