skip to Main Content

Behandelprogramma artrose

Behandelprogramma knie- en heupartrose in  Monnickendam

De huisartsen in Monnickendam werken nauw samen met Kernpraktijken Fysiotherapie Ooster Ee. Zo ook als het gaat om knie- en heupartrose. Doel is om patiënten met artrose pijnvrij te krijgen, met zo min mogelijk belemmeringen in het dagelijkse leven.

Artrose is een chronische ziekte die bij veel mensen voorkomt. Artrose komt voor vanaf het 50ste levensjaar.  Soms met veel pijnklachten, soms zonder het te weten. 

Als cliënt met artroseklachten in knie of heup kunt u  in Monnickendam gebruik maken van het artrosespreekuur bij de huisarts. Afhankelijk van de ernst stelt de huisarts een behandelplan op. In de meeste gevallen wordt ingezet op niet-operatieve therapie. Het is namelijk aangetoond dat een behandeling bestaande uit een combinatie van goede voorlichting, pijnstillers en fysiotherapie heel effectief is bij veel mensen met artrose.

Behandeling

De behandeling houdt in dat de patiënt onder begeleiding van de fysiotherapeut werkt aan het beweeglijk houden van de gewrichten. De huisarts kijkt waar pijnstilling nodig is, van paracetamol tot morfine. Bewegen is het beste medicijn, maar het is wel  belangrijk om verstandig te bewegen: vermijd extreme belasting, zoals hardlopen, veel hurken en zwaar tillen. Daarnaast is een gezond gewicht en dus gezonde voeding belangrijk. Wie te zwaar is, belast zijn gewrichten veel meer.

De huisarts blijft u regelmatig terugzien op het artrosespreekuur. Artrose gaat namelijk niet meer over, maar door een juiste behandeling en regelmatige controle kan het zeer leefbaar blijven. Waar de fysiotherapeut bij helpt, is het beweeglijker maken van de gewrichten en het vergroten van de kracht. U gaat ondermeer werken aan een dagelijks oefenritueel van rek- en strekoefeningen, dit houdt de spieren in conditie.

Door de stijfheid die artrose veroorzaakt,  is het belangrijk dat u weer leert dynamisch en actief te bewegen. Wij zorgen ervoor dat de voorwaarden aanwezig zijn om goed te kunnen wandelen en fietsen en eventueel te zwemmen of te fitnessen.

Meer weten?

Download hier het overzicht van ons Monnickendamse behandelprogramma.

Voor uitgebreide informatie over knie- en heupartrose verwijzen wij u naar onze brochure.

Behandelprogramma bij etalagebenen

Etalagebenen: Met motivatie, wilskracht en doorzettingsvermogen komt u (meters) verder!

U heeft misschien wel gehoord dat u ‘etalagebenen’ heeft. De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten. Zij kijken dan in de etalage van een winkel. De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term perifeer arteriëel vaatlijden (PAV). Wanneer u last heeft van etalagebenen, voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking.

Hoe merkt u dat u slagaderverkalking in de benen hebt?

Pijn bij lopen is de belangrijkste klacht bij een vernauwing van de beenslagaders. Na een eindje lopen krijgt u last van een krampachtige pijn in een been. Verder lopen lijkt niet meer mogelijk. Na een paar minuten rust gaat het over.

De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren. Dit is afhankelijk op welke plaats de vernauwing zich bevindt. Sommige mensen hebben alleen last na een flink eind lopen.

Gespecialiseerde behandeling bij Ooster Ee

Fysiotherapeut Marco Sterkenburg is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met PAV en is aangesloten bij ClaudicatioNet. Dit is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, Fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. ClaudicatioNet streeft naar hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer vaatlijden in Nederland.

Looptraining

Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat, dit heet “Gesuperviseerde Loop Therapie” (GLT). GLT wordt door experts zoals vaatchirurgen sterk aangeraden. Er is namelijk sterk bewijs dat GLT de eerste keus behandeling zou moeten zijn voor mensen met Claudicatio Intermittens. Er is ook goed bewijs dat GLT kan helpen om het niveau van obesitas en diabetes te verlagen. Ondanks dit bewijs maakt minder dan 20% van de patiënten in Europa gebruik van zulke therapie.

Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten.

Werkwijze

Marco bespreekt uw klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Ter ondersteuning maakt hij gebruik van een aantal vragenlijsten. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie, doet u een test op de loopband. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen. Op basis van de resultaten van de looptest en uw klachtenpatroon stelt Marco  samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en scholing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen. Dit zelfstandig trainen gaat volgens een vooraf opgezet trainingsschema. Voor het behoud van het behaalde resultaat is het uitermate belangrijk om dit trainingsschema dagelijks te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Stoppen met roken, een gezonde voeding en voldoende beweging zijn hierbij cruciaal.

Voor meer informatie kunt u terecht op deze website over etalagebenen.

Back To Top