Skip to content

“Het voelt alsof ik word gespiest als ik zit”, zegt Jan van Os. Al maanden heeft hij pijn aan zijn stuitje. Omdat het staartbotje boven de bilnaad een weinige bekend medisch gebied is, moeten patiënten met hevige pijn aan hun stuit vaak jarenlang shoppen langs allerlei artsen. “Er is nauwelijks kennis over de stuit en er is ook geen specialisme. Dat moet veranderen”, vindt bekkenfysiotherapeut Marijke Slieker.

Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Dat levert een hevige pijn op waardoor een patiënt maandenlang niet kan zitten. Volgens Marijke Slieker moet er na een val op de stuit of bevalling waarbij het misgaat met de stuit, snel worden gehandeld.

Dit gebeurt nu vaak niet, omdat artsen bijvoorbeeld niet aan de patiënten vragen of het misschien de stuit is die de pijn veroorzaakt. Ook wordt de stuit vaak in een MRI-scan niet meegenomen, zegt Slieker. “Hij komt gewoon niet in beeld en artsen leren vooral om de stuit met rust te laten.” 

Als het stuitje wél in beeld komt, is de kennis vaak onvoldoende. “Veel artsen weten niet wat ze ermee aanmoeten als je stuit gebroken is of scheef staat door een val of een bevalling”, zegt Slieker. Patiënten grijpen vaak naar pijnmedicatie zoals injecties of proberen hun heil te halen in het buitenland. Laatste redmiddel is dat de stuit eraf moet.

Lees het hele artikel op EenVandaag.nl

Heb jij ook dit soort klachten? Maak dan een afspraak met onze bekkenfysiotherapeut Sandra Pommerel.

 

Back To Top