Skip to content

Sporten bevordert de algehele gezondheid, maar kan ook zorgen voor blessures. Een sportblessure is een letsel, schade of klacht die ontstaat tijdens het sporten. Er zijn drie hoofdtypen sportblessures: spierblessures, peesblessures en botblessures. Maar hoe ontstaan sportblessures precies? In dit artikel ontdek je de oorzaken van blessures en hoe je ze kunt voorkomen.

 

Welke sportblessures kennen we?

Er zijn verschillende soorten sportblessures. Een sportblessure kan plotseling ontstaan (acuut) of langere tijd aanhouden (chronisch).

Acute sportblessure

Voorbeelden van acute sportblessures zijn een gekneusde enkel, een verdraaide knie of een verzwikking in je pols. Deze ontstaan vaak bij een snelle of verkeerde beweging. Bij een acute sportblessure ervaar je direct pijn en kun je niet verder met je geplande training.

Chronische sportblessure

Als een bot of pees langere tijd overbelast wordt, kan dit zorgen voor een chronische blessure. Als een pees of bot niet genoeg tijd krijgt om te herstellen, kunnen er scheurtjes ontstaan. Dit geeft aan dat het lichaamsdeel door de overbelasting zijn grens heeft bereikt.

 

Hoe loop je een sportblessure op?

Het oplopen van sportblessures kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Slechte trainingsvoorbereiding
  • Verkeerde houding tijdens de training
  • Verkeerd schoeisel
  • Onvoldoende conditie
  • Onvoldoende rust

Daarnaast kan het ook komen door omstandigheden zoals ongetraind of te fanatiek trainen, en bepaalde valrisico’s in sporten zoals hordelopen, turnen en skateboarden.

Bij een acute sportblessure is de oorzaak vaak een val, klap of botsing, of zoals eerder genoemd, het maken van een snelle verkeerde beweging. Een chronische sportblessure ontstaat vaak door herhaaldelijke verkeerde bewegingen, waardoor spieren en pezen overbelast raken. Sportblessures komen vaak voor aan de polsen, handen, knieën en enkels.

 

Bepaalde sporten hebben een hoger risico op blessures, zoals:

  • Voetbal
  • Tennis
  • Volleybal
  • Vechtsporten
  • Hockey

 

Hoe voorkom je sportblessures?

  1. Warming-up: Zorg ervoor dat je bij elke training begint met een goede warming-up. Deze wordt vaak overgeslagen, maar is zeer belangrijk om sportblessures te voorkomen. Een goede warming-up zorgt ervoor dat je hart harder gaat pompen, waardoor je bloed sneller door je bloedvaten stroomt en er zuurstof naar je spieren gaat. Hierdoor functioneren je spieren beter en zijn ze minder kwetsbaar voor blessures.
  2. Cooling-down: Een goede cooling-down is ook belangrijk om sportblessures te voorkomen. Tijdens de cooling-down krijgt je lichaam de tijd om tot rust te komen en afvalstoffen af te voeren, waardoor je spierpijn en stijfheid voorkomt.
  3. Sporten gelijkmatig opbouwen: Vaak beginnen sporters met een te intensieve training. Zorg dus voor een goede opbouw in je trainingsproces, zodat je lichaam eraan kan wennen en je het vanuit daar kunt opbouwen. Zo voorkom je blessures.
  4. Zorg voor goed sportmateriaal: Sportmateriaal van goede kwaliteit helpt veel bij het voorkomen van blessures. Denk hierbij aan goede hardloopschoenen met de juiste demping en zool, goede voetbalschoenen, goede bokshandschoenen (bijvoorbeeld van leer), of goede kniebeschermers voor volleybal.

 

Last van een blessure en wil je geholpen worden?

Natuurlijk kun je een sportblessure niet altijd vermijden. Mocht je toch een blessure oplopen, dan kun je altijd een afspraak maken bij één van onze sportfysiotherapeuten door contact op te nemen via onze contactpagina. Daarnaast kunnen wij je ook begeleiden in het verantwoord sporten, zodat je meteen de juiste techniek en vorm hebt tijdens het sporten.

 

Deze therapeuten behandelen sportblessures

Monnickendam – Aldo Ottens

Purmerend – Silvia de Boer

Purmerend – Alyssa Meinders

Purmerend – Petra Bouthoorn

Volendam – Marc Plugboer

Zaandam – Jeroen Koekkoek

Back To Top