skip to Main Content

Stil maar gevaarlijk

Een van de grootste doodsoorzaken bij ouderen waar mensen niet over praten is vallen. Sinds 2015 is het aantal sterfgevallen door vallen toegenomen met ruim 11%. Waar er in 2015 zo’n 3.484 ouderen tot een dodelijke val kwamen waren dit er in 2016 al 3.884 en dit aantal blijft stijgen. Vooral ouderen die ouder zijn dan 90 en vrouwen boven de 60 komen vaker te overlijden door vallen.

Waarom vallen we?

Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje en zeker voor ouderen kan de kleinste disbalans al een val betekenen. Mensen met een vergroot risico op vallen leiden vaak aan een ziekte/beperking aan het bewegingsapparaat, hebben last van een evenwichtsstoornis en hebben een slecht zicht/gehoor. Verder kan het gebruik van bepaalde medicijnen en de angst op zich om te vallen het risico vergroten.

Hoe kan fysiotherapie helpen?

Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van spieren en gewrichten en het verbeteren van bepaalde dagelijkse bewegingen. Bewegingen waarbij de fysiotherapeut kan helpen zijn bijvoorbeeld lopen, bukken, tillen maar ook zitten en opstaan. Vooral in de laatste categorie gebeuren de meeste dodelijke ongevallen. Door verkeerd opstaan of zitten is de kans op disbalans groot. Dit komt doordat het zwaarte punt meer verplaatst wordt dan bij andere bewegingen. Dit zal bij jongere mensen niet zo zeer problemen opleveren aangezien zij de spierkracht hebben om deze disbalans te corrigeren maar ouderen hebben deze kracht vaak niet. Fysiotherapie kan helpen om dit risico te minimaliseren doormiddel van oefeningen om de kracht te vergroten en tips en tricks om aller daagse oefeningen te verbeteren.

Een fysiotherapeut kan ook ondersteuning bieden bij bepaalde ziektes of beperkingen die het risico op vallen vergroten. Denk hierbij aan ziektes/beperkingen zoals Parkinson, Heup/knie revalidatie en reuma. De fysiotherapeut kan ondersteunen bij deze beperkingen en zowel de stabiliteit en kracht vergroten als oefeningen geven om de klachten ververzachten.

Dus bent u of kent u iemand die in deze risico groep valt, maak dan snel een afspraak bij een van onze professionele fysiotherapeuten bij Kernpraktijken en verklein de kans op vallen.

Back To Top