skip to Main Content

Reuma-onderzoek

Wetenschappers van het AMC in Amsterdam hebben onlangs een test ontwikkeld waarmee kan worden voorspeld of iemand Reumatoïde Artritis (RA) krijgt. Met de test bepalen zij hoe groot de kans is dat de ziekte zich binnen drie jaar bij een patiënt ontwikkelt.

Op die manier zouden toekomstige reumapatiënten alvast medicijnen kunnen slikken tegen de ziekte, nog voordat de gewrichtsontstekingen zijn ontstaan als gevolg van de RA. Een van de onderzoekers, reumatoloog Niek de Vries, hoopt dat RA in de toekomst zelfs helemaal voorkomen kan worden.

Twee miljoen reumapatiënten

Er bestaan nu al medicijnen tegen de ziekte, maar die kunnen de door reuma ontstane schade helaas niet ongedaan maken. Voor veel mensen is de test sowieso te laat; bij hen heeft reuma zich al ontwikkeld. In totaal hebben meer dan twee miljoen Nederlanders een vorm van de ziekte. Onder de verzamelnaam vallen 132 aandoeningen met betrekking tot de spieren, spieren, pezen en/of organen. De vorm van reuma die het vaakst voorkomt in Nederland, bij ongeveer 1,3 miljoen mensen, is artrose. De meeste vormen zijn chronisch en ongeneesbaar.

Fysiotherapie helpt

Dat wil gelukkig niet zeggen dat er niets aan te doen valt. Via fysiotherapie kunnen de dagelijkse beperkingen die de ziekte veroorzaakt verminderd worden, of zelfs helemaal worden weggenomen. Een fysiotherapeut doet dat door de gewrichten soepel te maken en houden. De behandeling tegen reuma is ook gericht op het verbeteren van spierkracht en conditie.

Zo leert u meer over uw lichaam en hoe u daar het beste mee om kunt gaan, met het oog op de reuma. Dankzij die kennis en meegegeven oefeningen voor thuis kan de behandeling uw zelfstandigheid weer vergroten.

Dus bent u iemand met reuma, maak dan snel een afspraak bij een van onze professionele fysiotherapeuten bij Kernpraktijken en ontdek wat we voor u kunnen betekenen.

 

Rik de Lange is bij ons de specialist op het gebied van reuma.
Maak een afspraak met Rik via de contactgegevens van locatie Purmerend.

Bronvermelding: https://www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/verhalen/community/voorspellende-test-helpt-reuma-te-voorkomen.htm

Back To Top