Interview met Jolanda van de Beiaard, patiënt bij Kernpraktijken Middenbeemster Na haar tweede heupoperatie is…
Uit onderzoek is gebleken dat Nederland koploper is in het behandelen van Claudicatio Intermittens, ofwel etalagebenen. Zowel nationaal als internationaal wordt geadviseerd om niet te opereren, maar eerst zes maanden gespecialiseerde looptherapie bij de fysiotherapeut te volgen. Ook de fysiotherapeuten van Kernpraktijken zijn gespecialiseerd in het behandelen van etalagebenen. Benieuwd wat de aandoening inhoudt en wat wij voor jou kunnen betekenen? We vertellen het je in deze blog.
In 2017 werd van de 55.000 gevallen van Claudicatio Intermittens, maar liefst 87% primair behandeld door de fysiotherapeut. Daarvan was 83% van de patiënten na 5 jaar nog steeds niet geopereerd of gedotterd. Met de juiste aanpak kunnen operaties in de meeste gevallen zelfs volledig worden voorkomen. Daarmee blijkt gespecialiseerde fysiotherapie hoogst effectief!
Wat is Claudicatio Intermittens?
Claudicatio Intermittens is een vaatziekte waarbij de slagaders in de benen verkalken en vernauwd raken. Deze vernauwing is een natuurlijk verouderingsproces dat op 20-jarige leeftijd al begint. Er zijn echter een aantal factoren die de slagadervernauwing versnellen, zoals: roken, slechte voeding, overgewicht, erfelijke aanleg, diabetes mellitus en onvoldoende bewegen.
Door de vernauwing in de aderen kan er te weinig zuurstofrijk bloed door de benen stromen, met als gevolg pijn, kramp en soms een doof gevoel in je been. De klachten kunnen optreden in je voet, kuit, dijbeen of bil. De pijn ontstaat tijdens het lopen en verdwijnt alleen met rust. Het voelt soms net alsof je bij iedere etalage wilt stoppen om even die pijnvrije rust te vinden. Daarom wordt Claudicatio Intermittens ook wel ‘etalagebenen’ genoemd.
Fysiotherapeutische behandeling bij etalagebenen
Als je bij één van onze fysiotherapeuten aanklopt voor hulp, kun je een uitgebreid programma verwachten. Tijdens een eerste intakegesprek bespreek je eerst je klachten en beperkingen met de fysiotherapeut. Ook volgt er een eerste looptest om de maximale loopafstand te bepalen. Gedurende jouw traject zullen we deze test meerdere malen herhalen, om je voortgang te meten. Op basis van het intakegesprek en je testuitslag krijg je een persoonlijk trainingsschema. Samen met de fysiotherapeut ga je aan de slag. Soms train je ook samen met andere Claudicatio patiënten.
Gesuperviseerde looptherapie is één van de belangrijkste onderdelen uit het trainingsschema. Andere factoren tijdens het programma kunnen zijn:
- Fietsen
- Krachttraining voor de benen
- Sport en spel
- Leefstijlbegeleiding
Al deze factoren en activiteiten dragen bij aan het stimuleren van de doorbloeding in je benen en de gezondheid van je aderen, met als hoofddoel het verminderen van je klachten. Na de behandelingen kun je weer grotere afstanden lopen en is de kwaliteit van leven stukken groter.
Als je het traject vergoed wilt krijgen vanuit je (basis)verzekering, dien je een verwijzing te hebben van je huisarts of vaatchirurg.
Wil je meer informatie of een afspraak maken?
Als je meer informatie wil over etalagebenen en het behandeltraject dat wij bieden kun je contact opnemen met Kernpraktijken. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Bij Kernpraktijken hebben we verschillende specialisten in huis die je kunnen helpen met het behandelen van etalagebenen. Dit zijn: Joris Verheul, Rik de Lange, Peter Tol, Onno Mantel en Marco Sterkenburg.