Omgaan met de ziekte van Parkinson
Wat is de ziekte van Parkinson?
De ziekte van Parkinson is een aandoening van het centrale zenuwstelsel die vooral invloed heeft op je bewegingen. Het ontstaat door het verlies van dopamine-producerende neuronen in de hersenen. Dopamine speelt een cruciale rol in de coördinatie van bewegingen, en het tekort aan deze stof leidt tot de kenmerkende symptomen van Parkinson.
Hoewel de oorzaak van Parkinson vaak onbekend is, zijn er aanwijzingen dat een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren een rol speelt. De ziekte treft meestal mensen boven de 60 jaar, maar kan ook voorkomen bij jongere volwassenen.
Meer informatie
De symptomen kunnen per persoon verschillen, de meest voorkomende symptomen zijn:
- Trillen (tremoren) van handen, armen, benen, kaak en gezicht
- Stijfheid van de ledematen en romp
- Langzame bewegingen (bradykinesie)
- Slecht evenwicht en coördinatie
- Verandering in het lopen, zoals schuifelen of een gebogen houding
- Moeite met fijne motoriek, zoals schrijven of het knopen van een overhemd
Bij Kernpraktijken bieden we een uitgebreide benadering voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Ons team van specialisten stelt een persoonlijk behandelplan samen om je specifieke behoeften aan te pakken. Hier zijn enkele van de manieren waarop we je kunnen ondersteunen:
Onze geïntegreerde aanpak zorgt ervoor dat je niet alleen fysieke, maar ook emotionele en mentale ondersteuning krijgt, zodat je de best mogelijke kwaliteit van leven kunt bereiken.
‘Zou ik Kernpraktijken aanbevelen? Zeker weten! De praktijk is zeer flexibel, denkt met je mee, en er is altijd iemand met de juiste expertise om je verder te helpen.’
Paula de Wit