Skip to content

Elleboog

Klik op een praktijk bij jou in de buurt en plan meteen een afspraak in.

Middenbeemster
Monnickendam
Purmerend
Volendam
Zaandam

Algemeen

Het ellebooggewricht wordt gevormd door het bot van de bovenarm (humerus), de ellepijp (ulna) aan de pinkzijde en het spaakbeen (radius) aan de duimzijde. Dit gewricht stelt ons in staat om de arm te buigen, te strekken en de onderarm te draaien. De meest bekende en meest voorkomende blessure van de elleboog is de tenniselleboog.

Fysiotherapie bij elleboogklachten bestaat uit uitleg en advies over uw klachten. Verder kan er o.a. mobilisaties, massage, rekken, oefentherapie en dry needling gegeven worden.

Tenniselleboog

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog kenmerkt zich door pijn op of rond de buitenkant van de elleboog. De klachten kunnen aanwezig zijn bij het optillen van objecten of wanneer u naar iets grijpt. U kunt dan pijn hebben aan de elleboog, het kan ook uitstralen naar de pols, hand of vingers. In de acute fase kunnen de klachten ook in rust aanwezig zijn.

Hoe ontstaat een tenniselleboog?

Het is niet zo dat U deze blessure alleen kunt krijgen als u tennist, maar het kan ook komen door andere activiteiten. Dit ontstaat door overbelasting van de spieren die de vingers en de pols doen strekken. Vaak is er sprake van éénzijdige en herhaalde bewegingen.

Hoe kan fysiotherapie u bij een tenniselleboog helpen?

In de meeste gevallen herstelt een tenniselleboog vanzelf. Dit kan wel ruim een jaar duren. Het is belangrijk om te weten wat u juist wel en wat u juist niet moet doen. Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij adviseren. Ook kan dry needling, shockwave en specifieke oefeningen helpen bij het herstel. In sommige gevallen kan een echo nuttig zijn voor diagnostiek. De fysiotherapeut zal de juiste behandeling voor u kiezen.

Golferselleboog

Wat is een golferselleboog?

Een golferselleboog kenmerkt zich door pijn op of rond de binnenkant van de elleboog. De klachten kunnen aanwezig zijn bij het optillen van objecten of wanneer u naar iets grijpt. U kunt dan pijn hebben aan de elleboog, het kan ook uitstralen naar de pols, hand of vingers. In de acute fase kunnen de klachten ook in rust aanwezig zijn.

Hoe ontstaat een golferselleboog?

Dit ontstaat door overbelasting van de spieren die de vingers en de pols doen strekken. Het is niet zo dat u deze blessure alleen kunt krijgen als u golft, maar het kan ook komen door andere activiteiten. Vaak is er sprake van éénzijdige en herhaalde bewegingen.

Hoe kan fysiotherapie u bij een golferselleboog helpen?

In de meeste gevallen herstelt een golferselleboog vanzelf. Dit kan wel ruim een jaar duren. Het is belangrijk om te weten wat u juist wel en wat u juist niet moet doen. Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij adviseren. Ook kan dry needling, shockwave en specifieke oefeningen helpen bij het herstel. In sommige gevallen kan een echo nuttig zijn voor diagnostiek. De fysiotherapeut zal de juiste behandeling voor u kiezen.

LCL letsel – Buitenbandletsel

Wat is buitenbandletsel?

Aan de buitenkant van de elleboog zitten een aantal banden die belangrijk zijn voor de stabiliteit van het gewricht, net als bij de knie. Wanneer deze banden opgerekt of beschadigd zijn, kan er instabiliteit ontstaan. De meeste mensen met letsel aan de buitenband geven typische klachten als pijnlijke klikken, ‘snappen’ of blokkeren van de elleboog aan. Dit treedt vooral op bij een draaiing en strekking van de elleboog.

Hoe ontstaat buitenbandletsel?

Instabiliteit als gevolg van een beschadigde buitenband (laterale collaterale ligament) komt minder vaak voor dan een instabiliteit door de binnenband. De meeste beschadigingen aan de buitenband komen door een trauma (bijvoorbeeld een val) van de elleboog. Ook kan elleboog uit de kom (elleboogluxatie) een oorzaak zijn voor letsel aan deze band.

Hoe kan fysiotherapie u bij buitenbandletsel helpen?

De behandeling bij een blessure van de buitenband zal met name bestaan uit oefentherapie om de stabiliteit te verbeteren. Soms is (tijdelijk) een brace nodig. Over het algemeen kan men in het dagelijks leven goed functioneren na de revalidatie van een beschadigde buitenband. Bij blijvende klachten kan een operatie nodig zijn.

MCL Letsel – Binnenbandletsel

Wat is binnenbandletsel?

De binnenband van de elleboog (MCL) bestaat uit drie delen. Deze band is belangrijk voor de stabiliteit van het gewricht. Wanneer deze band overbelast, opgerekt of beschadigd is, kan dit instabiliteit en pijnklachten aan de binnenkant van de elleboog veroorzaken.

Hoe ontstaat binnenbandletsel?

Een blessure aan de binnenband kan ontstaan door een val of door overbelasting (bij werpsporters). Bij een overbelasting is er vaak al langer sprake van een irritatie aan de binnenzijde van de elleboog tijdens het werpen. Vooral het moment dat de arm op het achterste punt is (late cocking fase) om daarna de voorwaartse beweging in te zetten is het moment dat de pijnklachten ervaren worden. Deze klachten worden ook wel een ‘werperselleboog’ genoemd.
Tijdens het werpen of slaan komt er veel kracht op de binnenband, waardoor er beschadigingen kunnen ontstaan.

Hoe kan fysiotherapie u bij een binnenbandletsel helpen?

De behandeling bij een blessure van de binnenband zal met name bestaan uit oefentherapie om de stabiliteit te verbeteren. Voor werpsporters zijn een aantal aspecten belangrijk:

  • Verbeteren werptechniek en trainingsintensiteit/ trainingsvolume of aangepast trainen.
  • Verbeteren van de bewegelijkheid van de elleboog, schouder, strekking van de wervelkolom en strekking van de heup om zo optimaal te kunnen werpen.
  • Afhankelijk van de klachten kunnen deze mogelijk verminderd worden door een goede warming-up, rekken en spierkrachttraining.
  • Duurbelasting verminderen, en focussen op een goede techniek.

Elleboog uit de kom

Een elleboog uit de kom (luxatie of subluxatie) gebeurt door meestal een val met gestrekte armen. Dit kan tijdens sport zijn, maar ook gewoon een val in huis of op straat. Na de val is er een heftige pijn. Er is direct een zichtbare verandering van de elleboog en er kan een zwelling optreden hierdoor gaat het buigen en strekken moeizaam. Vaak moet de elleboog weer teruggezet worden door een arts. Daarna kan de fysiotherapeut u helpen met de revalidatie.

Tricepspees ruptuur

Wat is een tricepspees ruptuur?

De triceps is de spier die zich aan de achterzijde van de bovenarm bevindt. Zijn hoofdfunctie is het strekken van de elleboog. De pees waarmee de triceps aan de achterpunt van de elleboog vast zit, kan overbelast worden en geïrriteerd raken. In ernstige gevallen kan de pees geheel of gedeeltelijk afscheuren. Bij deze blessure wordt pijn de achterzijde van de elleboog en/of bovenarm gevoeld. Er kan een zwelling aan de achterzijde van de elleboog aanwezig zijn. Soms is er krachtverlies (bij een scheur).

Hoe ontstaat een tricepspees ruptuur?

  • Overbelasting. Door herhaald duwen of rechtmaken van de elleboog, bijvoorbeeld bij push-ups of dips, kan een ontsteking ontstaan.
  • Acuut moment. Door een plotselinge kracht op de elleboog, bijvoorbeeld bij een val op de uitgestrekte arm of bij gewichtheffen, kan de pees geheel of gedeeltelijk afscheuren.

Hoe kan fysiotherapie u bij een tricepspees ruptuur helpen?

Voor de diagnostiek kan er eventueel echo gemaakt worden om te kijken of er sprake is van een irritatie of een beschadiging van de pees. De behandeling bij een irritatie (tendinopathie) en gedeeltelijke scheur (partieel ruptuur) is ‘relatieve’ rust. En onder begeleiding van de fysiotherapeut met oefeningen weer opbouwen van de belastbaarheid. Bij een volledige ruptuur is een operatie noodzakelijk om de pees weer te hechten. Na de operatie is fysiotherapie nodig om ervoor te zorgen dat de beweeglijkheid en kracht in de elleboog herstellen.

Bicepspees ruptuur

Wat is een bicepspees ruptuur?

De biceps is de spier die zich aan de voorzijde van de bovenarm bevindt. Zijn hoofdfunctie is het buigen van de elleboog en heffen van de arm. De pees kan overbelast worden en geïrriteerd raken. In ernstige gevallen kan de pees geheel of gedeeltelijk afscheuren.

Een (distale) bicepspees blessure kenmerkt zich door pijn in de elleboogplooi of daarboven aan de voorkant van de bovenarm. Soms is er krachtsverlies (bij een scheur). Bij een scheur is er een duidelijk knappend gevoel of geluid, waarna de elleboog niet meer krachtig kan buigen. Er is vaak een bloeduitstorting te zien. De ‘spierbal’ verplaatst zich naar boven waardoor er een bult op de bovenarm te zien is.

Hoe ontstaat een bicepspees ruptuur?

  • Overbelasting. Door veel tillen of buigen van de elleboog, of door intensief krachtoefeningen (biceps curls) kan een ontsteking ontstaan.
  • Acuut moment. Door een plotselinge kracht op de elleboog kan de pees geheel of gedeeltelijk afscheuren (zwaar tillen of fitness)

Hoe kan fysiotherapie u bij een bicepspees ruptuur helpen?

Voor de diagnostiek kan er eventueel echo gemaakt worden om te kijken of er sprake is van een irritatie of een beschadiging van de pees. De behandeling bij een irritatie (tendinopathie) en gedeeltelijke scheur (partieel ruptuur) is ‘relatieve’ rust. En onder begeleiding van de fysiotherapeut met oefeningen weer opbouwen van de belastbaarheid. Bij een volledige ruptuur is een operatie noodzakelijk om de pees weer te hechten. Na de operatie is fysiotherapie nodig om ervoor te zorgen dat de beweeglijkheid en kracht in de elleboog herstellen.

Elleboog fractuur – Gebroken elleboog

Wat is een gebroken elleboog?

Een gebroken elleboog betekent dat het radiuskopje of de radiushals aan de buitenzijde van de elleboog gebroken is. Of dat het bot aan de achterzijde van de elleboog (olecranon) gebroken is. De breuk kan bestaan uit een scheurtje in het bot, een afgebroken botstukje of een verbrijzeld bot. Soms is er ook kraakbeenschade. Bij een breuk is er pijn en meestal ook zwelling zichtbaar. Verder is het bewegen.

Hoe ontstaat een gebroken elleboog?

Een gebroken elleboog (radiuskopje of olecranon) kan ontstaan door een val op de elleboog of een val op de uitgestrekte hand.

Hoe kan fysiotherapie u bij een gebroken elleboog helpen?

Met een röntgenfoto kan een breuk worden vastgesteld. De behandeling bestaat over het algemeen uit rust of gips. Soms is er een operatie aan de elleboog nodig. Met een schroef, pen of plaatje wordt de breuk gerepareerd. Daarna moet gestart worden met fysiotherapie om de elleboog binnen de pijngrenzen te mobiliseren. De elleboog is een gewricht wat snel stijf wordt, dus bewegen is belangrijk.

Radiuskop prothese

Wat is een radiuskop prothese?

Bij zeer complexe breuken van de elleboog, waarbij de radiuskop verbrijzeld is kan er een prothese geplaatst worden. De prothese kan ook gebruikt worden bij ernstige slijtage (artrose) van de radiuskop. Het kopje van het spaakbeen wordt vervangen door een prothese. Het doel van de prothese is minder pijn te hebben en een zo goed mogelijke functie van het elleboog gewricht.

Hoe kan fysiotherapie u bij een radiuskop prothese helpen?

Na de operatie begint u meteen met fysiotherapie om ervoor te zorgen dat uw elleboog niet verstijfd. Uw fysiotherapeut zal u begeleiden bij de revalidatie zodat u weer pijnvrij kunt bewegen en belasten bij uw dagelijkse activiteiten. Samengaat u werken aan het herstel van de beweeglijkheid en kracht.

Op welke locatie wilt u behandeld worden?

Onze specialisten staan voor u klaar.

Back To Top