Skip to content

Bij Kernpraktijken Zaandam bieden we sinds enige tijd Epte-therapie aan. Deze relatief nieuwe behandelmethode is bedoeld voor hardnekkige peesklachten, zoals hielspoor, een tenniselleboog of chronische schouderpijn. Het is geen wondermiddel, benadrukt onze fysiotherapeut en Epte-specialist Kyle Ward, maar je kunt er met het juiste behandelprogramma heel goede resultaten mee boeken.

Epte

Epte is ontwikkeld in Spanje en wordt daar al een tijd succesvol toegepast. De laatste jaren krijgt de methode ook in Nederland steeds meer bekendheid. Bij Epte-therapie gaat er een dunne naald in je pees, waar vervolgens een lichte stroom op komt te staan. Die stroom zorgt ervoor dat er nieuwe, gezonde vezels in het peesweefsel ontstaan. Om ervoor te zorgen dat de naald op de goede plek zit, maakt je fysiotherapeut gebruik van een echoapparaat.

De behandeling met de dunne naald duurt iedere keer maar zo’n tien minuten. “We doen de Epte-behandeling meestal vier tot zes keer”, vertelt Kyle. “Er zit altijd een week tussen, dat heeft met het herstel te maken.”

Pezen weer gezond maken

Kyle legt uit dat Epte op zichzelf niet genoeg is. Het is pas effectief samen met een trainingsprogramma. Dat programma heeft als doel dat de nieuwe vezels die dankzij de Epte-therapie worden aangemaakt ook in de goede sterkte en trekrichting groeien.

Na iedere Epte-behandeling neemt hij met zijn patiënten het trainingsschema door. “Het is niet zo dat je altijd onder toezicht dit hele schema hoeft af te werken bij ons. Dat kun je ook zelfstandig doen, bijvoorbeeld als je al naar de sportschool gaat of thuis voldoende oefeningen kunt doen. In dat geval nemen we alleen het schema door en bepalen we iedere week wat je vanaf dat moment mag doen.”

Trainingsprogramma

“Het is wel heel belangrijk dat het trainingsprogramma ook goed uitgevoerd wordt. Het is niet zo dat we een paar keer die pezen behandelen en dat het dan weer goed gaat zonder dat je er iets voor hoeft te doen.” Sowieso komt niet iedereen in aanmerking voor Epte. “We gaan eerst bepalen wat de beste behandelmethode is, aan de hand van je verhaal. Vervolgens kijken we naar de pees zelf. Komt die in aanmerking? Zitten er zwakke plekken of een scheur in, of is de pees gewoon goed?”

Kyle ziet bijvoorbeeld veel patiënten die al maanden of zelfs jaren kampen met achillespeesklachten. Dankzij de Epte-behandeling kunnen die mensen bijvoorbeeld weer zonder klachten hun volledige hardlooprondje doen. “Kijk het is geen wondermiddel, want dan zou iedereen het doen. Pezen zijn gewoon lastig te behandelen en het wondermiddel is nog niet gevonden, maar je kan hier wel echt iets mee bereiken.

Contact

Kamp jij al een tijd met pijn net onder je knieschijf, aan je achillespees, chronische elleboogpijn of schouderpijn? Of heb je last van hielspoor? Neem dan contact op met Kernpraktijken Zaandam of een van onze andere praktijken. Wij helpen je graag herstellen.

Back To Top