Skip to content

Behandelprogramma knie- en heupartrose bij Kernpraktijken

De Fysiotherapeuten van Kernpraktijken werken intensief samen met huisartsen en orthopeden.  Zo ook als het gaat om knie- en heupartrose.

De fysiotherapeuten bij Kernpraktijken spannen zich in om bij patiënten met artrose de pijn terug te dringen en te zorgen voor zo weinig mogelijk belemmeringen in het dagelijkse leven.

Wat is artrose en wat kan Kernpraktijken voor mij als patiënt hierin precies betekenen? Deze vragen zullen hier worden beantwoord.

Wat is artrose?

Veel mensen spreken bij artrose over slijtage, alsof degene die eraan lijdt versleten is. Dat is echter niet waar. Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit. Het kan zich in alle gewrichten voordoen, en het kan ook bij jonge mensen voorkomen, vooral in de gewrichten van de nek en onderrug.

Artrose van knie en heup komt vooral voor vanaf het 50ste levensjaar. Het is erg belangrijk om zo vroeg mogelijk te weten dat je artrose hebt. Want hoe vroeger je het weet hoe eerder ben je in staat om het kwaliteitsverlies van het kraakbeen tegen te gaan.

Suggereren dat het behandelen van artrose geen zin zal hebben is dan ook niet waar. Artrose gaat weliswaar nooit over maar de gevolgen van artrose zoals pijn en stijfheid zijn heel goed te behandelen. Aan de werking van je pijnlijke en stijve gewricht(en) valt  een hoop te doen, mits je niet te laat er mee begint.

Hoe ziet de behandeling van knie- of heupartrose er uit?

Afhankelijk van de ernst stelt de fysiotherapeut een behandelplan op. In de meeste gevallen wordt ingezet op niet-operatieve therapie. Het is namelijk aangetoond dat een behandeling bestaande uit een combinatie van goede voorlichting, pijnstillers en fysiotherapie heel effectief is bij veel mensen met artrose. Alleen bij de ernstige vormen van artrose is operatief ingrijpen noodzakelijk.

De behandeling houdt in dat je onder begeleiding van de fysiotherapeut werkt aan het beweeglijk houden van de gewrichten en het vergroten van de kracht. We leren je weer dynamisch en actief te gaan bewegen. De huisarts kijkt waar pijnstilling nodig is, van paracetamol tot zwaardere pijnmedicatie. Bewegen is het beste medicijn, maar het is wel  belangrijk om verstandig te bewegen: vermijd extreme belasting, zoals hardlopen, veel hurken en zwaar tillen. Daarnaast is een gezond gewicht en dus gezonde voeding belangrijk. Wie te zwaar is, belast zijn gewrichten veel meer.

Ben ik na de behandeling er helemaal van af?
Na de behandeling kan het nuttig zijn om huisarts of fysiotherapeut periodiek te spreken (afhankelijk van wat je met elkaar afspreekt). Artrose gaat namelijk niet meer over, maar met regelmatige controle van beweeglijkheid en kracht kan het heel lang goed blijven gaan.

Soms kan het nuttig zijn om een paar herhaling sessies bij Kernpraktijken te volgen. In ieder geval krijg je vanuit Kernpraktijken een  dagelijks oefenritueel van krachtoefeningen, rek- en strekoefeningen, dit houdt de gewrichten en spieren in conditie.

Hoe houd ik de situatie het beste onder controle?

Zoals gezegd heb je na een behandeltraject een dagelijks oefenritueel van Kernpraktijken mee gekregen. Het is belangrijk om dat vol te blijven houden.

En door de stijfheid die artrose veroorzaakt,  is het belangrijk dat je dynamisch en actief blijft bewegen. Met deze voorwaarden waar we samen hard aan hebben gewerkt kan je lekker blijven wandelen, fietsen, zwemmen of fitnessen.

Back To Top